EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саниране: Благоевград, Разлог, Мездра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саниране: Благоевград, Разлог, Мездра

mail10:08 | 18.05.2018прегледи 2086 коментарикоментари 0


Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов направи първа символична копка за началото на дейностите по обновяване на сградата на общинска администрация."Това е поредният обект по Оперативна програма "Региони в растеж 2014 -2020". В момента ремонтираме площада и подплощадното пространство по същата програма, така че целият архитектурен комплекс да бъде обновен. За съжаление не успяхме да обхванем Американския университет и сградата на Регионална библиотека, защото има ограничение в допустимостта по Оперативната програма. И площада , и сградата на Общината са емблематични за Благоевград. Уверен съм, че дейностите ще бъдат приключени безпроблемно и в срок", каза кметът на Благоевград.
С въвеждането на мерките за енергийна ефективност ще се подобрят експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградата на общинска администрация, изтъкна още кметът. След реализацията на проекта сградата на Общинска администрация - Благоевград ще постигне клас на енергийна ефективност "А".
Общата стойност на проекта е 3 502 684 лв., а срокът за изпълнение - 21 месеца.

--------------

Кметът на Разлог Красимир Герчев направи символична първа копка по проект за саниране на първата група от многофамилни жилищни сгради в града, съобщиха от общината. Общата стойност на проекта е близо един милион и 100 хиляди лв. Основна цел на проекта е да се достигане по-висок клас на енергопотребление във всяка една от многофамилните жилищни сгради, да бъдат намалени разходите за енергийно потребление и емисиите на парникови газове в Разлог. Очаква се да се осигури по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда. Срокът за изпълнение на проекта е 17 април догодина.

--------------

Община Мездра стартира проект за енергийно обновление на 13 жилищни сгради. Изпълнението на енергоспестяващите мерки се осъществява по Проект: „Mерки за енергийнa ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Мездра”, Договор № BG16RFOP001-2.001-0086-C01 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 1 620 202.92 лв., от които 1 377 172.49 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а – 243 030.43 лв. като национално финансиране. Срокът за изпълнение на проекта е 26 месеца до 21 ноември 2018 г.

Прилагането на енергоспестяващите мерки имат за цел да намалят консумацията и разходите за енергия, както и емисиите на парникови и вредни газове в атмосферния въздух, което ще подобри качеството на околната среда в града, заяви инж. Розалина Георгиева, ръководител на проекта при стартирането на СМР.

Проектът предвижда комплексна интервенция в 13 многофамилни жилищни сгради в град Мездра. В голямата си част те са 2-етажни, 3-етажни и 4-етажни, строени преди повече от 30 години със стоманобетонни плочи и единични тухли. Сградите са частично обновени със сменена дограма на някои от фасадите или положена изолация по външната повърхност. Отоплението им е с индивидуални газови котли, електричество и печки на дърва, обясни Георгиева. По думите й това замърсява въздуха с фини прахови частици.

За всяка сграда е предвиден пакет от 3 енергийноспестяващи мерки. С прилагането им ще се намалят топлинните загуби през ограждащите елементи, което ще снижи разходите за отопление и охлаждане средно с около 63-65%, подчерта ръководителят на проекта. По този начин сградите ще преминат в енергиен клас „С“ с устойчиво потребление на енергийни носители, което от своя страна ще повиши и качеството на живот на 74 домакинства, добави кметът на града.

Същевременно община Мездра приключва строително-монтажните дейности за енергийно обновление на сградата на общинската администрация. Изпълнението на енергоспестяващите мерки се осъществява по Проект: „Прилагане на мерки за енергийно обновление на сградaта на общинската администрация в град Мездра”, Договор № BG16RFOP001-2.001-0088-C03 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Обща стойност на проекта е 1 154 676.00 лв., от които 981 474.60 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 173 201.40 лв. – като национално финансиране. Срокът за изпълнение на проекта е 21 месеца.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg