EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Самоубийствено е да не се правят реформи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Самоубийствено е да не се правят реформи

mail09:10 | 28.11.2011прегледи 588 коментарикоментари 0


Европейската криза се задълбочава. Негативните сценарии за европейската икономика стават все по-вероятни и това изисква незабавен и решителен реформаторски отговор от страна на българското правителство. Около това мнение се обединиха икономически и финансови специалисти от Институт "Отворено общество" и Macro Watch. Те посочиха, че Европа се движи надолу по спиралата на икономическата и политическата криза, без ясна перспектива за решаване на проблемите и предупредиха, че лошите сценарии за бъдещето на европейската икономика стават все по-вероятни, включително има опасност за оцеляването на Еврозоната и ЕС. Това увеличава рисковете за България и изисква реформаторски дух.
Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", припомни, че винаги е имало оправдание и съпротива против реформите. Той посочи, че през последните две години пазарът на труда е с огромни осигурителни тежести. Ангелов подчерта, че осигурителните прагове се вдигат всяка година, повишиха се и осигуровките, и минималната работна заплата.
"България е една от малкото страни, която не е фалирала, но продължава да губи работни места – почти 100 000", каза Ангелов и обобщи, че при тази ситуация все повече хора губят своята работа. Той заяви, че реформите, които не са правени до този момент с години, сега трябва да се правят. Ангелов посочи, че реформите винаги са били непопулярни и за правителствата е било един вид политическо самоубийство като правят реформи. Сега, обаче, обясни той, парадигмата се е обърнала и е точно обратното – всички правителства в Европа, които не са правили реформи си отиват.  "В момента е политическо самоубийство за всяко правителство, което не прави реформи", каза икономистът и посочи, че това е промяна на парадигмата, досега винаги е било обратното. Забавените структурни реформи трябва да бъдат наваксани в много кратки срокове. Икономистите посочиха, че реформи трябва да има и в целия публичен сектор – включително инвестиционния климат, бюрократичните пречки, институциите на правовата държава, ограничаване на привилегиите.
Според експертите, държавният бюджет за 2012 г. трябва да бъде по-консервативен и с повече буфери, за да може да издържи и на най-лошите сценарии за икономиката. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg