EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Само гръцка фета в Канада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само гръцка фета в Канада

mail13:00 | 23.10.2013прегледи 982 коментарикоментари 0


Атина постигна в текста на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада да бъде включена специална клауза, която дава само на Гърция право да произвежда и доставя фета - традиционно гръцко сирене с бял цвят от овче мляко с добавка на козе мляко, съобщават местните медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. В утвърдения текст, подготвен за подписване на споразумение след трудните преговори, е включена специална уговорка, според която за износа на фета в Канада ще важи т.нар. Защитено обозначение на произхода /PDO/, разрешаващо производството на фета в Европейския съюз само в Гърция. Канадците ще могат да произвеждат подобно сирене и да го продават само с надписи на опаковката "сирене от типа фета", "в стил фета", "имитация на фета" и с надпис "произведено в Канада".
Те ще трябва да премахнат от опаковките спорни символи, предизвикващи асоциации с Гърция, такива като гръцкото знаме или изображение на Акропола, а също думи като "Hellas" или "Greek".
Гърция постигна победа в битката за фета, благодарение на усилията на гръцкия премиер Андонис Самарас, който постави този въпрос на неотдавнашната среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, създавайки прецедент на предстоящите преговори по споразуменията със САЩ и азиатските страни, подчертава вестник "Имерисия". В момента търсенето на фета в световен мащаб съставлява 200 хиляди тона. Гърция произвежда около 100 хиляди тона фета, при което 90 процента от този продукт отива на местния пазар. В Гърция с производство на фета се занимават 300 хиляди работници и 100 хиляди малки и средни предприятия. Европейската комисия, а след това и Европейски съд постанови, че сиренето "фета" е гръцка запазена марка и че само то може да се нарича така, ако е произведено в определени райони на Гърция. Сирене с такова название обаче се произвежда не само в редица европейски страни, но и отвъд океана, в това число и в Канада.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg