EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С 5% по-евтини жилища в ЕС през 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 5% по-евтини жилища в ЕС през 2023

mail08:40 | 08.02.2023прегледи 673 коментарикоментари 0


Банките в ЕС съобщават, че търсенето на жилищни заеми е намаляло с най-бързия си темп в историята – нетен процент от минус 74%, според допитването за банковото кредитиране в еврозоната през януари. Това е най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 2003 г. и е спад спрямо минус 42% през предходното тримесечие.

Цените и сделките с жилищни имоти в еврозоната растяха по време на пандемията, подкрепени от рекордно ниските лихви и силното търсене от хора, които искаха по-голяма площ.

Спадът на търсенето на ипотечни кредити насочва към свиване с 12% на годишна база на жилищните инвестиции, прогнозира Capital Economics. Спад с такъв размер ще отнеме 0,7 процентни пункта от годишния икономически растеж.

Най-новите данни от Евростат показаха, че цените на жилищата през третото тримесечие са намалели в шест страни от еврозоната, включително Германия, Дания, Италия и Швеция, спрямо предходните три месеца.

Oxford Economics прогнозира, че цените на жилищата ще намалеят с над 5% през 2023 г. в много страни, включително в Германия и Нидерландия. В еврозоната цените на жилищата се очаква да се свият с 2,4%.

Авторите на доклада обясняват, че очаквания на банките за по-големи рискове пред икономическите перспективи на блока, спад в търпимостта към риск и повишаване на разходите за финансиране са продължили да затягат указанията им за кредитиране.

Източник: investor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg