EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на туристите на юг по морето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на туристите на юг по морето

mail09:10 | 09.08.2021прегледи 573 коментарикоментари 0


Ръст от 125 % на туристите през юли в сравнение в 2020г. отчитат по Южното Черноморие. Данните са на Регионалната туристическа камара в Бургас. Най-многобройни са българските и румънските туристи, които пристигат с автомобили на почивка. 62 на 100 е спадът на чартърните полети за юли спрямо годината преди пандемията -2019-та.

Според данните на Камарата в Бургас най-много чуждестранни туристи с чартърни полети пристигат от Австрия, Белгия, Дания, Чехия, Германия, Ирландия, Нидерландия и Полша. „Най – много туристи са пристигнали от Украйна“, посочи председателят на сдружението Иван Иванов.

Тъй като масовият туризъм е заменен със семейни почивки и повечето туристи пристигат с автомобили, огромен проблем се оказва липсата на достатъчно паркинги, каза Веселин Налбантов, хотелиер от Слънчев бряг. „В момента, тъй като е пълно всичко, всички местенца – частни, държавни улици, алеи, градинки, са запълнени с коли, което е малко нелицеприятно“, допълни той.

 От бранша определят като успешен за туризма по Южното Черноморие  месец юли и очакват през август също да има ръст на туристи.

Национално допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) отчита подобряване на бизнес климата в туризма, по-специално в хотелския бизнес, в сравнение със средата на миналата година.

Това твърдение се подкрепя от над 60% от респондентите, участвали в националното представително допитване в туристическия бранш, осъществено от БАПМХ в средата на годината. Едва 10% от анкетираните са на мнение, че бизнес климатът се влошава.

Нараства и оптимизмът за перспективите пред туристическия бизнес. Ако през през първото тримесечие на тази година едва 28% от участниците в допитването са били с позитивна нагласа, то в средата на годината оптимистите са вече почти 50% от тях.

След като темата за фалитите при хотелите беше централна за известно време в началото на 2021 г. и на въпрос, дали очакват "вълна от фалити", цели 70% от запитаните през март отговориха положително, то през юли този процент спада на под 50%.

Очакванията на хотелиерите, как ще се развие входящият туризъм, могат да послужат като индикатор, как те ще планират бизнеса си през следващите месеци. На въпроса "Очаквате ли ръст на туристите у нас в следващите месеци?",  около една трета отговарят положително, малко над 40% са песимисти, а 21% все още не могат да преценят.

Промяната в настроенията сред хотелиерите ясно личи от техните очаквания за времето за възстановяване на бизнеса и връщането му към нивата от 2019 г., която се възприема като върхова за туризма у нас и преди коронавирусната пандемия. През март тази година по-малко от 5% от попълнилите анкетата са очаквали възстановяване след по-малко от година, докато в средата на 2021 г. този процент нараства повече от два пъти, достигайки 11,5%. Крайните песимисти – тези, които очакват възстановяване след повече от 5 години, са намалели от 10 на 5 на сто.

Близо 10% от анкетираните отбелязват, че в момента техният бизнес се представя по-добре, отколкото през 2019 г., т.е. те са успели напълно да се възстановят от щетите, нанесени от Covid кризата.

Мненията за мерките, които трябва да бъдат предприети за стабилизиране на хотелския бизнес, варират, като най-много хотелиери са заложили на планирането и реализирането на адекватен маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво – 37%. Следва по-общият отговор за необходимостта от обединение на бранша (29%), както и все по-належащият за решаване въпрос с недостига на персонал, решението на който е ключово според една четвърт от участниците.

Всъщност кадрите или по-скоро все по-трудното им привличане в туризма се очертават като най-сериозният проблем пред хотелския бизнес у нас. Много по-сериозен от недостатъчната заетост, ограниченията за международни пътувания или евентуална четвърта Covid-вълна. Ако през март 50% от участниците в допитването са отговорили, че очакват сериозна липса на кадри в близко бъдеще, то през юли този процент скача почти двойно – 90%, показват резултатите от последното проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165