EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ръст на индексите на оборота в услугите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на индексите на оборота в услугите

mail18:55 | 24.11.2020прегледи 477 коментарикоментари 0


Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Тримесечни изменения

По предварителни данни на НСИ през третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 9.5% спрямо второто тримесечие на 2020 година. Най-голям ръст се наблюдава при „Воден транспорт“ и „Сухопътен транспорт“, съответно с 15.5 и 14.1%. Намаление е регистрирано само при „Въздушен транспорт“ (16.8%). 

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ се увеличава със 7.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година. Най-съществено нарастване е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (29.6%) и „Издателска дейност“ (22.6%).

При Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности. Най-значителен ръст е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 127.0%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 35.5%, докато най-голямо намаление е отчетено при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6.1%.  

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 13.9% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е регистриран при „Въздушен транспорт“ - със 75.1%, и 

„Воден транспорт“ - с 34.7%. Увеличение се наблюдава само при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 19.4%. 

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 10.0% по-висок през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най- съществено нарастване се наблюдава при „Далекосъобщения“ - с 24.7%. Значителен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (42.5%).

При Други бизнес услуги понижение спрямо третото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 70.3%. Най-съществено увеличение се наблюдава при „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 16.0%.

 

 


Тагове: оборот, услуги, НСИ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg