EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия не залага много на "Бургас-Александруполис"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия не залага много на "Бургас-Александруполис"

mail16:10 | 25.02.2011прегледи 795 коментарикоментари 0


Русия както и преди е заинтересована от реализацията на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис, той е икономически целесъобразен, но Москва не разчита на него и е готова да се оттегли, като задейства механизма за изплащане на компенсации. Това заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко в интервю за РИА Новости.
"Статутът на проекта в момента е такъв, че ние практически сме замразили всякаква дейност и чакаме официални решения от българското правителство. Основаваме се на това, че има съответни междуправителствени и корпоративни споразумения. Ще действаме съгласно тези споразумения, включително с възможност за излизане от проекта", отбеляза министърът.
В отговор на въпрос доколко е възможен подобен вариант, Шматко отговори: "Абсолютно не го изключваме".
"Когато българското правителство официално ни уведоми дали ще изпълни сключеното по-рано междуправителствено споразумение или няма да го изпълни, тогава ще влязат в действие механизмите, които сме предвидили от гледна точка на възможни щети", допълни той.
Сергей Шматко потвърди, че това означава, че Русия ще иска компенсации. Той обаче подчерта, че в стратегията за развитие, включително на транспортни коридори, не се залага много на този проект, така че се подготвят съответни алтернативни сценарии, включително на руска територия. По думите му тези сценарии няма да бъдат по-скъпи.
В същото време руският министър изрази несъгласие с мнението, че Бургас-Александруполис е неизгоден.
"И Русия, и Гърция, както преди подчертават пред българската страна своята заинтересованост", посочи той. Шматко определи като "ненужна измислица" и спекулация твърдението за икономическата нецелесъобразност на проекта. Министърът припомни, че след подписването на междуправителствените споразумения всичко е било добре, докато не се появил проблемът с природозащитниците в България и сега според него българското правителство педантично се съобразява с тях.
В отговор на въпрос дали 20 март - докогато България е длъжна да погаси дълга си по проекта от 7,3 милиона евро - е един вид повратен момент за съдбата на петролопровода, Шматко призова да се разглеждат отделно междуправителствените и корпоративните споразумения. "Малко ме вълнува въпросът колко пари ще платят и кога: те трябва някак да се разберат помежду си", отбеляза той.
В медиите периодично се появява неофициална информация за закриване на проекта, но акционерите я опровергават, посочва РИА Новости. Руската компания Транснефт само изтъкна, че при възникналите условия разходите по проекта ще бъдат минимизирани.
Споразумение за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано от Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Проектът предвижда доставка на петрол до терминали в Средиземно море, заобикаляйки турските протоци Босфора и Дарданелите. Дължината на петролопровода трябва да бъде 285 км, а пропускателната способност - 35 до 50 милиона тона суров петрол годишно. Общата стойност на проекта се оценява на около 1,5 милиарда евро. Проектът за петролопровода на територията на България се оценява на около един милиард евро.
Преговорите по проекта започнаха още през 1994 година.
Международната компания за реализирането му беше създадена през 2008 година. В нея Русия притежава 51 процента, а България и Гърция - по 49 на сто. Участници от руска страна са Транснефт, Роснефт и Газпром нефт.


 


Тагове: Русия,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039