EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спиране на Бургас-Александруполис засяга гръцки компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спиране на Бургас-Александруполис засяга гръцки компании

mail12:45 | 21.06.2010прегледи 1337 коментарикоментари 0


Осуетяването по българска инициатива на изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис” и замразяването на газопровода „Южен поток”, оставя на сухо редица гръцки компании, които напразно очакваха трите „Β” (big business in Βourgas), пише гръцкият вестник „Вима”, цитиран от агенция Фокус. Около проекта за петролопровода правеха големи планове за бизнес банки, строителни фирми, телекомуникационни и ИТ компании, корабособственици и, разбира се, петролни компании. От гръцките строителни фирми интерес проявиха големи компании като ГЕК-Терна, „Елиники технодомики” и J and Ρ Οverseas, а от банките – „Алфа банк”, „Евробанк”, „Пиреос” и Националната банка на Гърция. От осуетяването на двата енергийни проекта губи не само бизнесът, но и държавата, чийто амбиции да се превърне в енергиен възел в Югоизточна Европа изглеждат все по- трудно осъществими.

Президентът на Газпром Алексей Милер заяви днес, че посоката на "Южен поток" може да бъде променена, като бъде изключена България, която разочарова Русия
с протакането на други енергийни проекти - строителството на петролопровод и ядрен реактор. Вместо да излиза от водата край българския град Варна, газопроводът би могъл да стига до Румъния, предложи Милер.
"Колкото до Румъния, мисля, че трябва да бъде проучена изпълнимостта на един водещ транзитен газопровод до Сърбия", уточни той, като добави, че избирането на маршрута ще изключи българския участък.
Сегашният план е газопроводът през България да стига до Сърбия и оттам - до други южноевропейски потребители. Газпром и партньорите му ще завършат проучването на изпълнимостта най-много след три месеца, посочи Милер, допълвайки, че Румъния
също предлага широко сътрудничество в енергийната област.
Газпром е оценил, че изграждането и пускането на „Южен поток” през декември 2015 година ще струва най-малко 28 милиарда долара, отбелязва изданието.
Анализатори обаче твърдят, че проектът "Южен поток", който се предвижда да премине по дъното на Черно море, ще струва твърде много, за да изплати инвестицията.
"Не можем да направим нещо, което не е конкурентоспособно", заяви пред руското издание "Москоу таймс" Марсел Крамер, който е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на дружеството South Stream.
Днес стана ясно, че президентът на холандската компания Gasunie в оставка Марсел Крамер ще оглави усилията на Газпром да изгради подводния газопровод "Южен поток" до Европа, осигурявайки на най-големия производител на газ в света нов международен бизнес водач, който да лобира за оспорвания проект.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg