EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Руски експерт:Русия е пречка за Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски експерт:Русия е пречка за Бургас-Александруполис

mail12:51 | 04.12.2009прегледи 828 коментарикоментари 0


На фона на очевидните успехи при изпълнението на плана за изграждане на газопровода Северен поток Русия трудно може да се похвали с подобни постижения в южна посока, отбелязва руският вестник "Независимая газета".
Вчера президентът на Гърция Каролос Папуляс за пореден път изрази надеждата на страната, че газопроводът Южен поток и петролопроводът Бургас-Александруполис скоро ще бъдат построени.
България обаче, която е ключова страна за изпълнението на двата проекта, демонстрира явна съпротива.
Руският министър на енергетиката Сергей Шматко неотдавна потвърди, че проблем има.
Русия ще бъде принудена на направи сериозни отстъпки в опитите си да убеди българските власти най-малкото да сътрудничат в газовата сфера, предполагат експерти, цитирани от изданието.
Експертите обаче не са единодушни за причината за руските проблеми с България.
"Екологични искания могат да възникнат при всеки енергиен проект. За всички тях обаче може да се намери решение, като пример за това е газопроводът Северен поток, където всички екологични въпроси бяха решени. Малко вероятно е проблемите по Бургас-Александруполис да са по-сложни за уреждане", посочва консултанта Александър Щок.
"По-вероятно е зад еколочните искания да се крият други мотиви. Новите български власти вече заявиха намерението си да преразгледат споразуменията с Русия по съвместни енергийни проекти на българска територия. Възможно е отправените екологични искания да са само повод за София да се откаже от проекта или, предвид претенциите на България по финансовата страна на проекта, да са опит за получаване на по-голяма икономическа полза от петролопровода", допълва експертът.
Според Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания RusEnergy обаче, основният проблем по Бургас-Александруполис е по вина на Русия. 


Снимка: AP


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876