EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия намалява цената на газа за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия намалява цената на газа за Турция

mail17:10 | 12.01.2012прегледи 709 коментарикоментари 0


Много изгодно за Турция е предоставеното от Русия намаление на газа, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Намалението на цената на газа ни приравнява към европейските страни, каза в интервю за турска телевизия Йълдъз. Той уточни, че Турция е плащала повече от европейските страни съгласно условията на предишните споразумения за купуване на руски газ по "западния коридор". Йълдъз посочи, че постигнатото споразумение за намаляване на цените на газа за Турция ще е в сила до 2025 година. По въпроса за плановете за строителство на втора АЕЦ в Турция от страна на Япония Йълдъз каза, че през пролетта ще бъде подписано споразумение за използването на атомна енергия за мирни цели.
Ние искаме такива споразумения да бъдат подписвани със страните, с които водим преговори за строителството на АЕЦ. Подписали сме такива споразумения с Русия и САЩ, както и с някои съседни държави, но с Япония все още нямаме подписано  споразумение, каза турският министър на енергетиката и природните ресурси.
В Турция вече се реализира проектът за АЕЦ Аккую в района на град Мерсин (Южна Турция), който се строи от руска компания. Турското министерство на енергетиката и природните ресурси планира да изгради още една АЕЦ в района на град Синоп всеверната част на страната. Япония се смята за перспективен партньор по проекта, посочва ИТАР-ТАСС. Йълдъз посочи, че засега е рано да се говори за каквито и да било конкретни споразумения, водещи до началото на реализацията на проекта.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg