EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия изтласква ЕС от Кипър?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия изтласква ЕС от Кипър?

mail12:15 | 05.07.2012прегледи 450 коментарикоментари 0


Руските условия за помощ на кипърските банки са по-изгодни от тези на ЕС и МВФ, с които в момента Никозия преговаря, заяви кипърският президент Димитрис Христофиас, цитиран от Франс прес.
За разлика от "тройката" (ЕЦБ-ЕК-МВФ) Москва не поставя никакви условия, изтъкна той пред журналисти в Страсбург. Според кипърски дипломатически източник преговорите с Русия се провеждат успоредно с разговорите с "тройката", пристигнала вчера в Никозия, за да направи оценка на нуждите на банките и да определи условията за международната помощ. Кипър вече получи в края на 2011 година заем при
преференциална лихва заем от 2,5 милиарда евро за 2012 година от Русия. Поради православната си култура, островът има културни и традиционни връзки с Русия, датиращи от много отдавна, подчерта Димитрис Христофиас. Той обеща да се бори страната му да запази корпоративния данък на най-ниското равнище в Европа от 10%.
Този данък е въведен много преди присъединяването на Кипър към ЕС и е част от националната политика, а не е от компетенциите на Брюксел, уточни кипърският президент. Това е нашият начин на оцеляване, подчерта той, изтъквайки, че ако данъкът се вдигне до 15%, всички компании в Кипър ще отидат другаде, най-вече в съседните страни. Република Кипър вече не може да взима заеми на
международните дългови пазари и трите рейтингови агенции намалиха оценката й до "спекулативно" равнище. Според някои анализатори общата стойност на необходимата на Кипър помощ, за да помогне на банките си и да балансира държавните си финанси, е от порядъка на 10 милиарда евро.

 


Тагове: Кипър, Русия, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg