EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: "Замърсеният" петрол остава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: "Замърсеният" петрол остава

mail16:40 | 11.09.2019прегледи 609 коментарикоментари 0


Руската държавна петролна компания "Роснефт" заяви, че "Транснефт", управляваща нефтопроводите в Русия, не е успяла да предложи решение на кризата със замърсения петрол, която криза намали рязко износа на суров петрол от страна повече от четири месеца след нейното избухване, съобщава Ройтерс.

Руският газопровод "Дружба", през който по принцип се пренасят един милион барела петрол на ден към Западна и Източна Европа, установи в средата на април, че важната енергийна суровина е замърсена с органични хлориди.

Русия почисти тръбопровода и възстанови доставките няколко месеца по-късно, а "Транснефт" обеща да компенсира енергийните компании за загубите, свързани със замърсяването.

"Роснефт", чието петролно производство и печалби понесоха удар от ограничените доставки на петрол, наложени от Транснефт по време на кризата, заяви преди дни, че нефтопроводната компания все още не е решила проблема.

"Бъдещето на замърсения петрол остава неясно, претенциите на компаниите и на техните бизнес партньори са нерешени, като и въпросът за гарантиране на качеството на петрола по време на неговото транспортиране все още не е намерил решение", се казва в официално съобщение на "Роснефт".

"Нараства рискът за имиджа на Русия като надежден доставчик", допълват от компанията.

"Роснефт" също така отбеляза, че редица държави, които внасят петрол, включително Полша, както и някои средиземноморски пристанища са започнали да обмислят други варианти за внос на суров петрол.

"Транснефт" смесва на своя отговорност петрол от различни производители. Като се има предвид, че в тръбопроводната система няма "контролер за качество на петрола", компаниите всъщност получават смес, която може да не отговаря на първоначално доставеното качество на петрола“, се посочва в съобщението.

"Роснефт" заяви, че през август "Транснефт" е уведомила, че планира да доставя нефт, съдържащ органични хлориди до 6 части на милион (ppm) за рафинерии в централна Русия и за пристанището на Балтийско море в Приморск.

Ройтерс напомня, че Русия позволява замърсяване на петрола до 6 ppm, но много европейски рафинерии не могат да преработват суровина със съдържание на органичен хлорид по-високо от 1 ppm.

"Това означава, че доставките за износ през Приморск ще имат ограничителни ppm нива за европейските рафинерии“, казаха от " Роснефт".

Досега "Транснефт" се съгласи да плати 15 долара за барел обезщетение (или приблизително една четвърт от цената на петрола) на казахски производители, чиито петролни доставки бяха замърсени по пътя към западните пазари.

Президентът Владимир Путин също заяви преди време, че замърсяването на петрола през април е навредило на имиджа на Русия като надежден доставчик.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg