EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русе и ТИЗ създават индустриален парк край Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе и ТИЗ създават индустриален парк край Дунав

mail09:00 | 05.05.2021прегледи 634 коментарикоментари 0


Кметът на Община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ), дадоха официален старт на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство, както и за развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за сътрудничество, за което активно съдейства и Валери Андреев, бивш зам.-кмет на Русе, участвал в основаването на Индустриалния парк в града.

„Водещо е желанието ни за съвместна работа между местната и държавната власт, гражданите, образователните институции и бизнеса“, обяви Пенчо Милков. Идеята е паралелно да се развива целият регион, като такива територии се обособят не само в Русе. „Целта ни е да се появят индустриални зони и в отделните общини от областта ни подобно на успешния модел в Южна България”, каза още Пенчо Милков. Като мотиватор за сътрудничеството с ръководството на Тракия икономическа зона той посочи високото организационно ниво на бизнес процесите, което то постига, и авторитета му пред инвеститорите и държавните институции. ТИЗ обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив с 35 хиляди работници, повече от 180 фирми и над 3 млрд. евро инвестиции, привлечени в рамките на 25 години.

При подписването се отбеляза и ролята на образователната система за осигуряването на квалифицирани кадри за бъдещите предприятия. Инж. Панчев посочи, че за решаването на проблема, в зона Раковски - част от ТИЗ, те са изградили Център за професионално обучение и полагат непрекъснати усилия за ранното кариерно ориентиране на учениците до 7 клас, стимулиране постъпването им в професионални гимназии и продължаване на обучението им в местните университети.

Предвижда се новата индустриална зона да бъде наречена на река Дунав и да разполага с административен център, от който да се управлява.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg