EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Румънската и македонската преса за руския газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънската и македонската преса за руския газ

mail12:06 | 17.10.2014прегледи 1111 коментарикоментари 0


Необходимостта от природен газ в Румъния може да скочи с до 42 процента, ако Русия реши да спре газовите доставки към ЕС за период от шест месеца, пише румънският вестник "Гъндул", като цитира представени от Европейската комисия резултати от стрес тестове.
Тестът анализира последствията от временно спиране на доставките на руски природен газ за един месец и за шест месеца в 38 европейски държави, отговорът на правителствата, както и потенциалните споразумения за сътрудничество между съседни страни в случай на газова криза. По отношение на втория сценарий, анализираният период е септември 2014 г. - февруари 2015 г. Докладът съдържа и препоръките на Комисията за най-уязвимите страни, посочва "Гъндул".
"Докладът показва, че правим всичко възможно, за да бъдем подготвени и че не очакваме криза. За първи път имаме пълна картина за рисковете и възможните решения", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Йотингер, който е и еврокомисар по енергетиката. България, Румъния и Унгария биха били най-засегнатите страни от държавите от Югоизточна Европа от прекъсване на доставките на руски газ, посочва докладът, цитиран от "Гъндул". Така необходимото количество природен газ в Румъния би нараснало през февруари средно с 37 процента при вариант, в който правителството не прекъсне сътрудничеството със съседни страни, а температурите са обичайните за този месец. При липса на сътрудничество с други държави, необходимият газ в Румъния би бил 42 процента през един не много студен февруари.
Според Енергийния департамент на Румъния, сегашното общо потребление в страната е около 26 милиона кубични метра дневно, а вътрешното производство е 31 млн. куб. м. дневно. Департаментът отбелязва, че руската компания "Газпром" е доставила през последните седмици по-малки количества газ на Румъния, оправдавайки намаляването на обемите с технически проблеми. Настоящото ниво на внос на руски газ е незначително - от около 0,2 млн. куб. м. дневно, пише "Гъндул".
Румъния е складирала до момента един млрд. куб.м. природен газ повече, отколкото задължителното количество, определено от Националната агенция за енергийно регулиране. Задълженията предвиждат изграждане на депозити от около 1,8 млрд. куб. м. газ. Общият капацитет за складиране на природен газ в Румъния е от около три млрд. куб. м., посочва вестникът. Делегираният министър за енергетиката Ръзван Николаеску заяви в средата на септември, че Румъния няма да има никакви проблеми в зимния период, дори ако "Газпром" спре тотално газовите доставки, а зимата бъде тежка, припомня "Гъндул".
В България необходимото количество газ би скочило с 38 процента до 66 на сто, а в Унгария - с 26-35 процента. Хърватия би била най-слабо засегнатата държава и в двете ситуации, като необходимото количество газ варира между 0 процента и 12 на сто, сочи докладът на Европейската комисия.
"България е най-уязвимата държава като относителни стойности, а дефицитът е по-голям в Унгария и Румъния, заради големите пазари. Хърватия и Гърция биха се сблъскали с по-малък дефицит, гръцката държава е единствената, чиято позиция се влошава при сценария за сътрудничество между страните, тъй като ще дели газ с България, чиято ситуация би била много по-нестабилна иначе", сочи докладът, цитиран от "Гъндул".
Европейската комисия препоръчва на румънските и българските власти да вземат всички необходими мерки за завършване на газопровода между двете страни през следващите месеци. Според Комисията завършването на проекта е било усложнено от технически трудности по изграждането на участъка под река Дунав и от проблеми, свързани с разликата в налягането между двете системи за трансмисия.
Румъния също така трябва да анализира осъществимостта на използването на максимум на газопровода с Унгария, премахвайки преносните ограничения от румънските тръби, както и да обмисли възможността за снабдяване на Република Молдова, в случай че доставките през тръбите в Украйна са спрени, пише "Гъндул".

Македония ще бъде една от петте най-застрашени страни в Европа, ако Русия престане да доставя газ на стария континент за период от шест месеца, показва стрес тест, извършен от Европейската комисия за Европейската енергийна стратегия за сигурност. Резултатите бяха оповестени вчера от еврокомисаря Гюнтер Йотингер, съобщава скопският "Утрински весник". Йотингер съобщи, че на Финландия, Естония, Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия няма да им достигат най-малко 60 процента от необходимия газ, ако руснаците прекратят доставката на този енергоносител. Еврокомисията посочва, че в случай на прекратяване на доставките за Македония и други страни, които са100 процента зависими от руския газ, домакинствата ще бъдат изцяло оставени на студа, пише изданието.

"Путин и в Скопие", съобщава в заглавие вестник "Вечер". Кафене в Скопие ще носи името на руския президент Владимир Путин. Собственикът на кафенето говори руски език, обича Русия изатова решил заведението му, което преди се наричаше "Гранд кафе", да се прекръсти на "Путин"./ БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg