EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния:Осъдени и затворници, избрани за кметове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния:Осъдени и затворници, избрани за кметове

mail12:15 | 08.06.2016прегледи 1122 коментарикоментари 0


В. "Адевърул", Букурещ

Румънските избиратели не са се повлияли от факта, че някои кандидати са били осъдени или са обект на различни разследвания. Поради тази причина някои кметства ще бъдат ръководени от лица, които имат или са имали проблеми със закона. "Адевърул" представя няколко от тези случаи и фазата, в които се намират.
Ситуацията в Бая Маре е уникална за Румъния: кандидат е избран за кмет с близо 70 процента от гласовете, въпреки че се намира зад решетките, изпратен на съд с мярка предварителен арест. Каталин Керекеш, защото за него става дума, ще научи на 26 юни дали ще остане в предварителния арест, което би усложнило ситуацията.
Според областния управител на Марамуреш Себастиан Лупуц изборите за кмет могат да бъдат признати за действителни независимо от това дали той има възможност да положи клетва, защото законодателството не предвижда срок, в който избраният за кмет да направи това.
 "Ако бъде оставен да излезе и да положи клетва, той може да бъде доведен от ареста пред Местния съвет, но няма срок, в който да положи клетвата", уточни областният управител. Според него Керекеш може да остане избран за кмет, без да е положил клетва, докато се изясни юридическото му положение. След което да бъде освободен и да поеме кметския си мандат или да бъде осъден и тогава, въз основа на присъдата, да бъде освободен по заповед на областния управител. В последния случай се организират предсрочни избори. Съществува и възможност той да откаже да положи клетва, което се смята за негова оставка, и това също води до предсрочни избори.
    "Законодателството казва, че старият мандат на Керекеш приключва на датата на полагане на клетва от новия кмет. Областният управител утвърждава Местния съвет, а на първото заседание или на следващото се избират заместник-кметовете. Чрез гласуване се избира един от двамата заместник-кметове, който ще изпълнява функцията на временен кмет, защото Керекеш е временно отстранен по стария мандат. Той остава отстранен засега по стария мандат, защото новият не е настъпил преди полагането на клетвата. Няма срок за това и може да продължи докато приключи юридическата му ситуация", подчертава областният управител.
 Ако все пак положи клетва и е узаконен като кмет, областният управител отново ще издаде заповед за временното му отстраняване с мотив, че се намира в затвора, и отново заместник-кмет поема функцията на временен кмет.
 Друга възможност е след изтичане на 30-дневния предварителен арест, което ще стане на 26 юни, Керекеш да бъде освободен и да може да поеме кметския си мандат. Дори и така нещата могат да се променят в момента, в който се появи присъдата, ако тя е лишаване от свобода.
 Каталин Керекеш е съден с мярка предварителен арест за вземане на подкуп в продължителен период от време, след като антикорупционните прокурори го заловиха на местопрестъплението в момент на получаване на подкуп от 30 000 леи. Според обвинителния акт той е поискал и е получил от лице от ръководството на футболен клуб Бая Маре сумата от 70 000 леи, за да осигури финансова подкрепа на клуба от страна на Местния съвет.
 Той е разследван и по друго дело, което е свързано с женския отбор по хандбал. Каталин Керекеш е кандидат на Коалиция за Бая Маре, в която влизат Национален съюз за прогрес на Румъния, където е сред основателите, Националноселската християнска и демократическа партия и Национал-демократическата партия.
                      ВЪЛЧА: осъден кмет
 Мирча Гутау (Румънската екологична партия) получи най-много гласове в Ръмнику Вълча (близо 45 процента, според паралелно преброяване на партиите). Осъден за корупция през 2010 г. и през 2014 г. Гутау печели за трети път местните избори.
 Гутау е кмет на Ръмнику Вълча между 2004 и 2008 г., а през 2008 г. бе избран на първи тур за втори кметски мандат със 72 процента от гласовете. През 2010 г. обаче е осъден окончателно за корупция. Той бе освободен условно през септември 2011 г., след като излежа около година и осем месеца от наказание от три години и половина.
През юни 2014 г. Мирча Гутау бе осъден от Апелативния съд в Крайова за втори път по дело за корупция на две години и шест месеца ефективно, но съдиите обединиха наказанията и той остана на свобода. Бе задължен обаче да възстанови на местния бюджет 400 000 леи. Гутау имаше забрана да се кандидатира на публична длъжност за период от две години, която изтече в началото на 2016 г. Мирча Гутау казва, че никога не е взимал подкупи и смята, че е бил осъден несправедливо, поради което е завел дело срещу румънската държава в Европейския съд по правата на човека, откъдето очаква отговор.
   БУКУРЕЩ: Наказателно преследвани в столицата

За букурещкия електорат в трети район на Букурещ не е имало никакво значение, че социалдемократът Роберт Негоица е наказателно преследван от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) за укриване на данъци в продължителен период. Според последните данни Роберт Негоица си е спечелил кметското кресло в трети район с над 60 процента. Като управител на фирма Роберт Негоица е построил три жилищни комплекса и е продал като физическо лице 1250 апартамента без да декларира и да плати дължимия ДДС на стойност 77,15 милиона леи.
Друг социалдемократ, скаран със закона, е Габриел Муту, който спечели за първи път мандат на кмет на шести район на изборите в неделя. Муту е наказателно преследван от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма от октомври 2014 г. по дело, което визира дейността на организирана престъпна група, специализирана в укриване на данъци и пране на пари. Въпреки това над 35 процента от жителите на шести район, които отидоха да гласуват, са подкрепили кандидата на Социалдемократическата партия (СДП).
    ДОЛЖ: Олгуца Василеску, разследвана за корупция
 Лиа Олгуца Василеску (СДП) спечели нов мандат в кметството на Крайова с 60,9 процента. На 20 март 2016 г. тя бе задържана от прокурорите от НДБК за корупция, а на следващия ден бе поставена под домашен арест. Веднага след като тази мярка отпадна, тя обяви кандидатурата си за нов мандат, а в момента е разследвана на свобода. Прокурорите от НДБК са установили, че през 2012 г. по време на предизборната кампания няколко бизнесмени са били принудени от кандидата Лиа Олгуца Василеску, лично или посредством хора от нейния екип, да я спонсорират по различен начин. За да получи тези облаги, обвиняемата "е използвала влиянието си върху бизнесмените като заместник-председател на окръжната организация на политическа партия".
    БРАШОВ: Скрипкару и НДБК
Джордже Скрипкару (независим кандидат, подкрепен от Национално-либералната партия) спечели четвърти кметски мандат в Брашов. Получи 51,23 процента от гласовете. Скрипкару е изпратен на съд от НДБК за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Кметът на Брашов е обвинен, че е фаворизирал частна фирма за отопление и й е възложил незаконно договор за 6,1 милиона леи. Това - в ущърб на държавните дружества, които стигнаха до фалит. По делото има още 12 обвиняеми. Според обвинителния акт Джордже Скрипкару е получил подкуп от 400 000 леи, състоящ се от предизборни материали за местните избори през 2012 г.
    ЯЛОМИЦА
Големият победител на местните избори в Урзичен - Константин Сава (Национално-либерална партия, НЛП) има наказателно дело, заведено от НДБК. В момента е под съдебен контрол, като прокурорите са му забранили да упражнява функцията кмет. Неговите съдебни проблеми започват през лятото на 2015 г., когато прокурорите от Трибунала на Яломица го задържаха за 24 часа. Той бе обвинен в подбуждане към злоупотреба със служебно положение. През 2012 г. бе избран от листата на НЛП. През февруари 2016 г. следователите прехвърлиха случая към НДБК. Месец по-късно прокурорите от НДБК удължиха с 60 дни мярката съдебен контрол. Едновременно с това НДБК реши да забрани на кмета на Урзичен да упражнява длъжността кмет, тъй като може да окаже натиск над служителите в кметството, които са свидетели по делото. Мярката съдебен контрол срещу кмета изтича тази седмица, а според източници от НДБК има големи шансове тя да бъде удължена.
  МУРЕШ
След края на паралелното преброяване Дорин Флоря е спечелил длъжността кмет на Търгу Муреш. Той е спечелил пети мандат с малка разлика спрямо основния си съперник Золтан Шош.  
 Освен от НЛП, независимият кандидат Дорин Флоря бе подкрепен и от няколко други партии. Той бе изпратен на съд през декември 2015 г. по дело за финансирането на футболния клуб на Търгу Муреш от местния бюджет, като градът е бил ощетен със сумата от 7 053 000 леи. Дорин Флоря е обвинен в злоупотреба със служебно положение.
 По друго дело Флоря е наказателно преследван за вземане на подкуп. Прокурорите оповестиха случая в деня, в който той обяви кандидатурата си. По делото са разследвани още синът му - за съучастие във вземане на подкуп и пране на пари, както и бизнесменът Мирча-Николае Мусгочу - за даване на подкуп и пране на пари.
     ОЛТ
    Ливиу Думитру Войкулеску, съден за създаване на организирана престъпна група, спечели кметството на Кунгря, ставайки един от 12-те кметове на НЛП в окръг Олт. Ливиу Войкулеску е работил като полицай в Службата за разследване на измамите (СРИ) към полицията в Олт, а през декември 2012 г. бе отведен със заповед на разпит, заедно с други полицаи и служители на финансите. Членовете на групата са обвинени в шантаж, укриване на данъци, злоупотреба със служебно положение и др. Войкулеску - главен полицейски инспектор по онова време, заедно с други колеги и под "координацията" на шефа на СРИ, смятан от следователите за шеф на престъпната групировка, е разследвал различни бизнесмени, шантажирайки ги по този начин да сключат договор с фирмата за охрана на съпругата на шефа на СРИ. Обвиняемите са разследвали незаконно служители на държавни институции, които са отхвърляли искания за разсрочване на ДДС и други молби на фирмите, протежирани от членовете на групата. Освен това групировката е разположила на територията на страната ротативки, заменяйки оригиналната им електронна платка с подправена, получавайки огромни приходи от това.
       ХУНЕДОАРА
    Мирча Мунтян е станал кмет на Дева, според първите неофициални данни от преброяването на партиите. Мирча Мунтян има присъда и текущо наказателно дело, но е популярен персонаж в Дева, печелейки пети мандат. Той става кмет след пауза от четири години, през които бе депутат от СДП. Мунтян се кандидатира за кмет на Дева, след като ръководи 16 години местната администрация до 2012 г. В периода, през който бе кмет на Дева, но и след като стана депутат, Мунтян имаше проблеми със закона. През 2013 г. бе осъден окончателно за злоупотреба със служебно положение и получи четири години условно. Върховният съд постанови той и наследниците на Йосиф Ман да покрият щети от над 330 000 долара плюс лихвите. През май 2015 г. Мирча Мунтян бе изпратен отново на съд, бидейки обвинен, че на 30 октомври 2014 г. е шофирал в нетрезво състояние и е предизвикал в Дева лек инцидент, при който са пострадали няколко коли. Върховният касационен съд ще издаде присъдата по това дело.
/превод:БТА, със съкращения

-----------------------------

б.ред. на EN.bg Както е известно през последните три-четири години в България различни политически партии се възхищават на напредъка на Румъния в борбата с корупцията и т.н. Изглежда реалността е съвсем друга.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg