EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния ще намали ДДС и за храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния ще намали ДДС и за храни

mail10:30 | 23.09.2013прегледи 474 коментарикоментари 0


Румънският премиер Виктор Понта представи в парламента писмото за намерения на правителството за сключване на ново предпазно споразумение с МВФ, съобщава в. "Ромъния либера". То ще бъде от превантивен тип и ще цели макроикономическа консолидация и структурни реформи, следвайки основно дисциплина в политиките. За приватизация и преструктуриране на някои държавни компании, настоява управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.
Румънският премиер каза, че в новото споразумение няма да има задължение да се увеличава данъчното бреме. По думите му кабинетът ще може да намали ДДС за няколко хранителни продукти по модела за намаляване на ДДС при хляба - от 24 процента на 9 на сто. "Ще намалим ДДС и за други хранителни продукти, за да се борим с избягването на данъци и за да имаме по-големи приходи, (...) защото след увеличаването на ДДС през 2010 г. от 19 на 24 процента, избягването на данъци достигна в някои сфери над 50 процента", заяви премиерът.
Понта отбеляза, че негативните последици от намаляването на ДДС при хляба е било компенсирано с увеличаване на акциза на алкохола и луксозните стоки. Друго предвиждане в новото споразумение е задължението на хората, които имат приходи от наем, да насочват по-големи суми към Националната здравноосигурителна каса. Понта каза, че предвиждането ще влезе в сила от януари 2014 г. и ще бъде ограничено до пет средни заплати.
За периода 2013-2014 г. частното кредитиране ще нарасне от три на осем милиарда леи, информира още "Ромъния либера".
Друго предвиждане на новото споразумение е продължаване на увеличаването на гарантирания доход и отпускане на помощ за отопление на семейства с доходи под 670 леи месечно на член от
фамилията. (едно евро се разменя за 4,47 румънски леи) В споразумението е предвидено листване на борсата на четири румънски компании. Премиерът каза, че става дума за
листване на 10 процента от акциите на Нуклеарелектрика, 15 на сто от Ромгаз, 15 процента от енергийния комплекс Олтения и 10 процента от Хидроелектрика. "Държавата ще остане мажориторен собственик в тези компании, но частният капитал ще помогне за едно по-добро управление и за ретехнологизация", каза Понта. С новото споразумение правителството няма да има задължението да облага оторизираните физически лица или авторските права.

Мисия на МВФ, Европейската комисия и Световната банка бе на посещение в Букурещ в периода 17-31 юли 2013 г., за да обсъди с правителството следващата финансова програма за Румъния. През 2009 г. Румъния сключи двугодишно стендбай споразумение с трите институции в размер на 20 милиарда евро, а след изтичането му през 2011 г. Букурещ подписа ново споразумение от предпазен тип също за две години на стойност 5 милиарда евро. Бордът на МВФ обяви в края на юни т.г. успешно приключване на споразумението. Румънските власти искат сега да сключат ново двугодишно споразумение от предпазен тип.

 


Тагове: Румъния, ДДС, храни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158