EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния спечели дело срещу минна компания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния спечели дело срещу минна компания

mail11:35 | 11.03.2024прегледи 507 коментарикоментари 0


Румъния спечели делото, което канадската минна компания "Гейбриъл Рисорсис" (Gabriel Resources) заведе срещу държавата заради блокирането на голям инвестиционен проект в зоната Рошия Монтана в Трансилвания и няма да плаща обезщетение.

Решението на Съда за международен търговски арбитраж във Вашингтон е окончателно и идва след девет години съдебни спорове, отбелязват местните медии. Ищците са длъжни да възстановят на Румъния  арбитражните разноски, които възлизат на 1 437 574,01 долара плюс лихвите. Румъния ще бъде компенсирана и за съдебни разноски в размер на 1 154 774,34 евро и 928 641,70 долара плюс лихвите.

„Спечелихме делото "Рошия Монтана". Борихме се за Румъния, защото беше несправедливо всеки служител и пенсионер в тази страна да бъде наказан за злодеянията на някои антирумънци. Благодарим на екипа от адвокати, които с професионализъм и чест представиха Румъния. Румънците не трябва да страдат заради решенията на премиерите, които поставят личните интереси над националните. Не приех грабежа при антиковид ваксините, не го направих и сега. Браво, Румъния", написа премиерът Марчел Чолаку на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук.

Правителството изпрати в петък вечерта благодарности на всички, които участваха в защитата на интересите на румънската държава по делото “Рошия Монтана” и официално обяви, че иска пълното публикуване на решението на съда. Това ще стане през следващите 20 дни, се казва в прессъобщение, изпратено и до редакцията на БТА.

Не се забави и реакцията на канадската минна компания "Гейбриъл Рисорсис" (Gabriel Resources), която написа в информация до медиите, че съдът не е взел предвид доказателствата, представени по случая и че обмисля възможността да оспори решението чрез извънредна жалба.

Село Рошия Монтана в окръг Алба, Централна Румъния, се намира в планините Апусени и има 20-вековна история на миньорско селище, а под него се простират 150 километра галерии от римската епоха, които сега са част от Музея на минното дело, отбелязва в. "Адевърул". От 2021 г. зоната е обект от Световното културно наследство на ЮНЕСКО - причина, поради която развиването на какъвто и да е минодобив в района става невъзможно. 

Базираната в Канада компания "Гейбриъл Рисорсис" получи лиценз за разработване на златното находище в Рошия Монтана през 1999 г. Според данни на компанията от находището могат да бъдат добити 300 тона злато и 1600 тона сребро, а стойността им през 2013 г. се оценяваше на 16 милиарда долара, пише телевизия Диджи 24. Споровете около проекта обаче възникнаха заради начина на добив на ценните метали - с помощта на цианиди, което според природозащитните организации би довело до "екологична катастрофа" в района. БТА

През 2013 г. тогавашното правителство на премиера социалдемократ Виктор Понта прие проектозакон, даващ зелена светлина за експлоатация на залежите, и го изпрати за гласуване в парламента. В резултат на това десетки хиляди хора излязоха по улиците и протестираха в продължение на три седмици под мотото "Спасете Рошия Монтана". Демонстрации имаше както в Букурещ и в редица градове в страната, така и в чужбина. 

През юли 2015 г.  "Гейбриъл Рисорсис" инициира търговски арбитражен процес пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка заради "незаконния отказ на Румъния да разреши минния проект в Рошия Монтана", като първоначално компанията поиска обезщетения в размер на 3,3 милиарда долара.

След широкомащабната протестна кампания Румъния замрази проекта на "Гейбриъл Рисорсис", а на 4 януари 2017 г., в последния ден от премиерския си мандат, тогавашният премиер технократ Дачиан Чолош внесе предложение за вписване на Рошия Монтана в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. През юли 2021 г. това стана факт.

Включването на зоната в световното културно наследство на ЮНЕСКО прави невъзможен минодобивът на злато, особено чрез толкова инвазивна технология, основана на цианиди, отбелязват медиите. "Гейбриъл Рисорсис" заяви от своя страна, че вписването на обекта в списъка на ЮНЕСКО нарушава "задълженията", поети от Румъния, и прави невъзможно решаването по приятелски път на вече започнатия юридически конфликт. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158