EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Приоритет е НПВУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Приоритет е НПВУ

mail15:45 | 16.08.2023прегледи 640 коментарикоментари 0


Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по-конкретно усвояването на наличните инвестиционни средства е основен приоритет на моя мандат и на това министерство, заяви в интервю за Аджерпрес енергийният министър Себастиан Бурдужа.

По думите му неговото министерство е най-щастливото, тъй като разполага с 1,6 милиарда евро по НПВУ, към които се добавят още 15-16 милиарда евро от Фонда за модернизация, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Две от важните направления все още не са уредени от Европейската комисия - направлението, свързано с когенерационните газови централи, и това, свързано с инвестициите във водород. За газовите електроцентрали успяхме да подпишем и трите договора, които на практика изпълняват целта, обещана от Румъния за съответния етап - инвестициите в Констанца, Крайова и Арад, и все още разглеждаме инвестиция в Ръмнику Вълча. Но целта вече е постигната и на практика резултатът е постигнат. Очакваме оценката на румънския одитен орган и [Европейската] комисия да провери официално това важно направление“, обясни Бурдужа.

„За инвестицията във водород, следвайки препоръките на Европейската комисия, трябваше да стартираме търга отново. Имахме подписани осем договора за финансиране и успяхме да ги прекратим по благоприятен начин с всичките осем бенефициента, защото имаше риск те да не искат това и да предприемат действия срещу румънската държава за възстановяване на сумите, изразходвани за подготовката на проектите.

Обявихме нов търг до 4 септември. Така че сега сме в периода на кандидатстване, следва период за оценка, който се надяваме да приключи 2-3 седмици по-късно, като се има предвид, че значителна част от проектите вече са разгледани от оценителите, така че до края на септември да можем да приключим и с договарянето, за да отговорим на изискванията на двата показателя за второто плащане“, каза румънският енергиен министър.

„Следва искане за третото плащане. То отново засяга много сложни теми, от енергийната ефективност до корпоративното управление, в обхвата на Наредба № 109, която се прилага за най-важните фирми на подчинение на нашето министерство. Според нашите прогнози до края на септември трябва да покрием и тези изисквания. Но това е динамичен процес, заедно с екипа на нашето министерство работим ден и нощ, за да наваксаме пропуските“, каза Бурдужа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg