EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния приватизира товарните жп превози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния приватизира товарните жп превози

mail11:14 | 26.07.2013прегледи 548 коментарикоментари 0


Румънското правителство одобри постановление за приватизацията на товарното подразделение на румънската железница ЧеФеРе "Марфа", като сега предстои нормативният акт да бъде изпратен за одобрение на Върховния съвет за национална отбрана, съобщи премиерът Виктор Понта, цитиран от Аджерпрес.
Понта напомни, че стартирането на процедурата за приватизацията на ЧеФеРе "Марфа" беше ангажимент, поет от румънското правителство пред Международния валутен фонд и Европейската комисия още преди идването на неговия кабинет и че това е ангажимент, поет и от президента Траян Бъсеску.
Румънската компания "Груп Феровиар Ромън" на бизнесмена Груя Стойка спечели на 20 юни търга за приватизацията на ЧеФеРе "Марфа", като предложи 202 милиона евро за придобиване на 51 процента от акциите на държавната компания. Същевременно фирмата се ангажира да инвестира 900 милиона евро в ЧеФеРе "Марфа".
По-рано тази седмица обаче президентът Траян Бъсеску заяви, че компанията победител в търга няма необходимите средства, за да плати договорената сума, и търси пари от банките. Бъсеску настоя процедурата да бъде завършена докато премиерът Понта временно изпълнява длъжността и на министър на транспорта след оставката на Релу Фенекиу и намекна, че може да се повтори случая с провалената приватизация на химическия комбинат "Олтким", когато се оказа, че спечелилият търга няма нужните пари. Румънските медии коментират, че сега Понта прехвърля топката на Бъсеску, защото ръководеният от него Върховен съвет за национална отбрана трябва да се произнесе за приватизационната сделка.
Над 5000 членове на синдикалните федерации на железопътните служители в Румъния протестират срещу "пълната с нередности и лишена от прозрачност" приватизация на товарното подразделение на румънската железница ЧеФеРе "Марфа", съобщи вестник "Журналул национал".
Синдикалистите протестират също така срещу намерението на ръководството на компанията да намали работната програма от пет на четири дни в седмицата със съответното намаляване на заплатите на служителите, както и срещу плановете за колективни съкращения в железопътния сектор.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg