EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния предлага 36 локации за нефт и газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния предлага 36 локации за нефт и газ

mail14:00 | 09.04.2014прегледи 1160 коментарикоментари 0


Националната агенция за минерални ресурси в Румъния предлага на концесия 36 периметъра за експлоатация на петрол и газ, от които 28 на сушата и 8 - в Черно море, всеки с площ от
около 1000 кв. км, пише румънският вестник "Путеря". През 2010 г. Националната агенция за минерални ресурси предложи на търг 30 периметъра, от които 11 в континенталното
плато на Черно море. Пет от тези 11 периметъра се намират в зоната, която Румъния спечели при дело в Хага за определяне на границите на континенталното плато, припомня вестникът.
Миналата година Румъния е спечелила от такси в минната и петролната сфера 1 милиард и 408 милиона леи, като най-голямата част от средствата са платени от двата големи производители на
газ - Ромгаз и Петром, сочат данни на Националната агенция за минерални ресурси, изпратени до вестника.
През 2012 г. таксите от тази дейност, събрани от румънската държава, са възлезли на 1
милиард 413 милиона леи (едно евро се разменя за 4,463 румънски леи по днешния курс на централната банка). Според прогнозите за производството тази година, представителите на агенцията очакват увеличение на таксите, събирани въз основа на закона за петрола, пише "Путеря". Таксите по закона за петрола се изчисляват като процент от стойността на продукцията.
Приложените проценти варират между 3,5 и 13,5%, както при петрола, така и при природния газ, в зависимост от размерите на находището. В момента, когато компания Петром бе приватизирана, румънската държава се задължи да запази тази система на таксуване за срок от 10 години, тоест до края на тази година.
Сега Румъния ще трябва да избере нова система, а правителствени представители дадоха да се разбере, че ще има увеличение на таксите, плащани от петролните компании, пише "Путеря".
В. "Зиарул финанчиар" цитира изявления на управителя на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску на симпозиум "Промени в румънската икономика". Исъреску заяви, че се говори
твърде малко за силния растеж на промишленото производство през 2013 г. от 8%. По думите му показателите през първите два месеца на тази година показват продължение на тази тенденция.
"Все се говори за дезиндустрализация на Румъния и наистина, ако направим сравнение с 1990 г., тогава имахме 40% дял на промишлеността в БВП; минахме през 25 % дял, но сега се върнахме на 31%. Обръщам ви внимание на промишлените поръчки през февруари, които показват увеличение от 20% спрямо същия месец на миналата година, което означава, че и тази година можем да очакваме добър растеж на промишленото производство", заяви Мугур Исъреску. Управителят на Националната банка на Румъния заяви още на симпозиума, че 2014-та година е важна от гледна точка на движение на цените, защото Румъния е влязла в европейския клуб. "През лятото на 2014 г. критериите за инфлация и за лихвите що се отнася до присъединяването към еврозоната ще бъдат изпълнени. Това не означава, че влизаме в еврозоната, но посланието е, че сме в европейския клуб", каза Исъреску, цитиран от "Зиарул финанчиар".

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963