EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния планира дефицит от 7.16 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния планира дефицит от 7.16 %

mail07:35 | 18.02.2021прегледи 1021 коментарикоментари 0


Правителството на Румъния тази година ще продължи реформите в четири сектора (пенсии, доходи, образование и публична администрация), обяви премиерът Флорин Читу при публикуването на бюджетното планиране за 2021 г., съобщи Адеварул.

Както беше обявено по-рано, публичният дефицит се планира да достигне 7,16% от БВП тази година, спрямо 9,8% от БВП през миналата година.

Премиерът увери, че ще се включи лично в популяризирането на тези реформи и ще направи цялостна оценка на работата на всеки министър в средата на годината, когато стане известно изпълнението на бюджета за първата половина на годината.

Той подчерта, че доходите в бюджетния сектор са замразени и очаква от всеки министър и държавна компания план за реформи до средата на годината.

Компресирането на публичните ведомости за заплати, пенсии и други социални придобивки в рамките на законовите разпоредби е един от основните елементи, които трябва да подпомогнат фискалната консолидация, съдейки по мерките, очертани от премиера.

Бонусите и другите обезщетения ще се запазят на нивото от декември 2020 г., а бонусите и ваучерите, свързани с празниците, се отменят.

Извънредният труд ще бъде компенсиран в натура. Разходите за социално осигуряване - най-големите единични разходи в бюджета на Румъния (около една трета) - ще се увеличат с 4,4 млрд. RON (0,9 млрд. EUR) до 143 млрд. RON (малко под 30 млрд. EUR, или 14% от БВП) тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg