EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния не успява да продаде държавни фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния не успява да продаде държавни фирми

mail10:00 | 27.10.2011прегледи 380 коментарикоментари 0


Големият проблем за приватизациите в Румъния е държавата - лишена от гъвкавост, неефективна, без готовност да приеме неприятните "присъди" на пазарите и консултантите. Правителството ще бъде принудено да намали исканите цени, за да спази програмата за продажба на активите, коментира Reuters. След споразумението с МВФ за заем от 20 млрд. евро правителството обеща в рамките на второто предпазно споразумение да продаде дялове в серия държавни компании. Но програмата беше забавена заради опасенията от загуба на работни места и от риска разпродажбата на "семейните ценности" да засегне имиджа на правителството преди общите избори през 2012 г., посочва агенцията.
Компании като групата за петрол и газ Петром, операторът на електрически мрежи Транселектрика и операторът на газовата мрежа Трансгаз може да донесат добри печалби. Анализаторите определят целева цена за Петром три пъти по-висока от актуалната. Правителството се опита да продаде дял от компанията през юли, но моментът се оказа неподходящ заради дълговата криза в Европа.
Румъния изостава след Полша и Русия в продажбата на държавните активи, Дори и България, дълго критикувана за запазването на държавните активи, успя да продаде миналия месец производителя на цигари Булгартабак, посочва агенцията.
Държавният сектор е като воденичен камък за финансите на Румъния с 1,2 милиона служители. Според МВФ компаниите, които са държавна собственост, дължат около 20 милиарда леи (6,4 милиарда долара), съответно 4% от БВП, което е сериозна пречка за намаляване на бюджетния дефицит до 3% през 2012 г. от 4,4%, през тази година.
Приватизациите на необявени на борсата компании като авиокомпанията Таром и компанията за товарен жп транспорт ЧеФеРе ще бъде още по-трудна, отбелязва агенцията. Според банкерите правителството е могло да продаде участието си в Петром (9,8% за 1,9 милиарда леи, но е отказало продажба под 2,1 милиарда леи. Акциите на Петром са спаднали с над 20% и е малко вероятно да достигнат същата цена, когато компанията бъде обявена отново за продажба през 2012 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046