EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния изключена от пазара на въглеродни квоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния изключена от пазара на въглеродни квоти

mail17:00 | 29.08.2011прегледи 472 коментарикоментари 0


Румъния бе изключена от търговията с емисии въглероден диоксид – СО2 – предвидена от протокола от Киото заради нередности, установени при изчисляването на нейните емисии на парникови газове. Това съобщи министерството на околната среда. Прекратяването на участието й влиза в сила незабавно.
Букурещ ще трябва да въведе адекватна и надеждна система за коректно изчисляване на нивото на емисиите си на парникови газове на национално равнище, преди да може да поднови продажбата на емисионни сертификати за СО2.
Изключването й е тежък удар по румънското правителство, което разчиташе да получи до 1,5 милиарда евро от продажбата на тези сертификати, както показват данните, изнесени от министъра на околната среда Ласло Бобели през декември 2010 г.
Сумата щеше специално да послужи за намаляване на бюджетния дефицит на страната. В петък премиерът Емил Бок поиска главата на началника на агенцията за защита на околната среща, ако Румъния бъде извадена от пазара. Той настоя също за много строг план за измерване на емисиите, за да може Румъния отново да се върне на пазара след максимум шест месеца.
Протоколът от Кито поставя изисквания за съкращаване на емисиите на 38 индустриални страни с глобално намаление от 5% за периода 2008-2012 г. в сравнение с референтната 1990 г. Поради разпада на индустриите от комунистическо време, предизвикващи голямо замърсяване, Румъния, както и други държави от Източна Европа достигна целта и й бе разрешено да продава неизползваните емисионни квоти. АФП посочва, че България бе извадена от пазара на въглеродните емисии от юни 2010 до февруари 2011 г. също поради неспособността й да води отчетност на емисиите на парникови газове. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg