EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния след провала на Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния след провала на Набуко

mail16:15 | 04.07.2013прегледи 576 коментарикоментари 0


Румъния ще предефинира енергийната си политика след провала на проекта за газопровод Набуко, като сега залогът са собствените източници на въглеводороди, включително шистовия газ, с цел пълно покриване на вътрешното потребление, е заявил румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от в. "Зиарул финанчиар".
Консорциумът Шах Дениз официално обяви в края на миналата седмица, че избира Трансадриатическия газопровод (ТАП) като маршрут за доставки на газ в Европа вместо газопровода Набуко. Акционери в ТАП са германската компания E.ON Ruhrgas – 15%, швейцарската Axpo - 42,5% и норвежката Statoil - 42,5%. Statoil има и 25,5-процентов дял от Шах Дениз 2. ТАП ще транспортира природния газ през Гърция и Италия, вместо през по-дългия и по-скъп балкански маршрут на Набуко.
Проектът Набуко включва компанията Botas в Турция, Българския енергиен холдинг (БЕХ), Transgaz в Румъния, Mol в Унгария, ОMV в Австрия и GDF Suez във Франция. Румънският президент Траян Бъсеску поздрави Италия и Гърция за това, че ТАП ще минава през тяхна територия и изрази съжаление, че не е бил избран "европейският проект Набуко". Бъсеску отбеляза, че основните акционери в ТАП са страни, които не членуват в ЕС - Норвегия и Швейцария.
"Разбира се, информирахме Европейския съвет, че Румъния ще предефинира енергийната си политика, изхождайки от своите източници и без да очаква одобрение от никого", е заявил Бъсеску в Брюксел след срещата на високо равнище на ЕС. Според него

Румъния е длъжна да ускори процесите по оценка и да премине към експлоатация на шистов газ и да направи оценка и да премине към експлоатация на газ и петрол от вече потвърдените находища в Черно море. Бъсеску каза още, че друг алтернативен източник за Румъния е подновяване на експлоатацията с модерни технологии на собствени изоставени находища, пише "Зиарул финанчиар". Румънският президент отбеляза, че страната му не разполага с необходимите технологии за сондиране в дълбочина в Черно море и за извличане на шистов газ и трябва да разчита на чуждестранни компании. Бъсеску допълни обаче, че Румъния има правомощията да определя правилата за дължимите такси и за
транзита на извлечените ресурси. Австрийците от OMV, които бяха водещи в проекта Набуко, обявиха на пресконференция, че може да направят собствен тръбопровод с природния газ от Черно море след провала на Набуко. Компанията следва да анализира "капацитета и посоката" на бъдещия газопровод, пише "Зиарул финанчиар". За Румъния, която чрез провала на Набуко губи шанса да бъде транзитна страна и да разнообрази източниците си за доставка на газ, от съществено значение ще бъде това към кой бряг ще бъде ориентиран новият газопровод, който ще свърже природният газ, открит от ОMV в Черно море, със сушата. Компанията не е задължена да продава открития природен газ в Румъния. Шефът на ОMV вече обуслови доставката на газ от Черно море към Румъния с големината на находището, цената на газа на местния пазар и нивото на дължимите такси.

 


Тагове: Румъния, Набуко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg