EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Рубини предсказва нова рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рубини предсказва нова рецесия

mail14:30 | 08.08.2011прегледи 930 коментарикоментари 0


Предотвратяването на нова рецесия в световната икономика е "мисията невъзможна", твърди американският икономист Нуриел Рубини в публикация в днешното издание на британския в. "Файненшъл таймс". Всички шансове да бъде предотвратена тежка рецесия пък ще изискват от САЩ, Великобритания и Германия "да въведат нови краткосрочни фискални стимули, обвързвайки се със средносрочни бюджетни икономии", отбелязва експертът, чиято статия се коментира широко днес от световните медии.
Рубини е известен като един от малкото икономисти, които предсказаха спукването на балона на пазара на недвижими имоти и последвалия икономически спад. Централните банки трябва да продължат да инжектират пари в икономиките, а Европейската централна банка (ЕЦБ) - да понижи водещата си лихва до нулево равнище и да изкупува италиански и испански облигации, за да се предотврати сривът на двете страни, посочва той.
"Не може да се предотврати настъпването на нова рецесия. Може обаче да се избегне втора депресия. Това е достатъчна причина за бързи и целенасочени действия", пише Рубини. Икономистът определя като "неправилно" понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Standard and Poor's, очаквайки то да доведе до парадокс. "Държавните облигации на САЩ вероятно ще останат най-слабо отблъскващите сигурни активи в света", ще поскъпват, а лихвата по тях ще се понижава, прогнозира експертът. Още днес тази прогноза на Рубини се потвърди при електронната търговия в Ню Йорк. Икономическите данни в света почти навсякъде са негативни, отбелязва икономистът, известен с апокалиптичните си прогнози. "Водещите показатели за световното производство отчитат силно забавяне - както в нововъзникващи икономики като Китай, Индия и Бразилия, така и в насочени към износа или богати на суровини страни като Германия и Австралия", отбелязва той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg