EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Росатом се интересува от АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом се интересува от АЕЦ "Белене"

mail17:35 | 16.04.2019прегледи 701 коментарикоментари 0


Руската държавна корпорация "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно решение за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", да участва под всякаква форма в АЕЦ "Белене" в изграждането на централата. Това каза първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров в отговор на въпрос на БТА на пресконференция на XI-ия Международен форум "Атомекспо-2019" в руския град Сочи. Той добави, че българската страна, както и бъдещият собственик и инвеститор, ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на "Росатом". "Ние сме готови да участваме под каквато и да е роля, започвайки от консултант, завършвайки като отговорник за каквато и да е част от оборудването и за всички дейности, за да може да бъде пусната централата", обясни Комаров.
Кирил Комаров е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене", защото счита, че в сравнение с други подобни проекти това е централата, която може да се построи най-бързо в Европа. Причина за това е, че основното оборудване вече е готово. Освен това проектната документация е напълно изготвена и много бързо може да се издаде лиценз за съоръжението.
По отношение на гаранциите Комаров изказа лично мнение, че днес никъде в света не може да се изгради нито един атомен проект без участието на държавата. По думите му обаче България като минимум ще участва в този проект с това, което е направено досега. Това включва произведеното оборудване, подготвената площадка и извършените строителни работи. Това се оценява на сума, която превишава 1,5 млрд. евро, което е голям принос на България по този проект, посочи Комаров.
Кирил Комаров допълни, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова го е информирала вчера, че България е готова да премине напълно към ново ценообразуване на електрическата енергия. Това ще стане факт, след като България синхронизира своя енергиен пазар с този на Европа. "Това е съвсем нов завой, който означава, че в инвеститорите ще има повече сигурност за това какви ще бъдат цените на пазара и ще могат ли да защитят инвестицията си", изтъкна първият заместник-генерален директор на "Росатом".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg