EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекорди на имотния пазар в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорди на имотния пазар в Бургас

mail11:45 | 19.04.2010прегледи 1258 коментарикоментари 0


Рекорден месец на имотния пазар от началото на кризата отчитат през март бургаски брокери. Скокът при сделките, основно в нови кооперации в комплексите е в рамките на 200%  спрямо декември 2009г., обясни Снежана Пашова от „Сан Сити”, цитирана от бургаските издания в. "Твоят ден" и Burgasinfo. Пашова уточни, че чувствително раздвижване има и при ваканционните имоти по морето.  „След засиления интерес на Московското изложение на имоти, имахме конкретни запитвания и на щанда ни на Петербургската борса”, обясни Пашова. Очаква се кандидат-купувачите да пристигнат в Бургас с чартъри и редовни линии в края на този месец и началото на май. „Руснаците се интересуват основно от малки ваканционни апартаменти тип студио до 60 кв. м.”, уточни Пашова. Най-атрактивни за чужденците продължават да са Св. Влас, Слънчев бряг, а напоследък има подчертано засилено търсене към Поморие, пак основно от руски граждани.
„В Слънчев бряг в момента договаряме сделки на 650 евро на кв. м. Като става въпрос за имоти, които не са на първа линия”, обясни Пашова. Според нея по Черноморието ни отново са се завърнали клиенти, които искат имоти до морето и са готови да платят по-висока цена. Месец март донесе по-голяма активност основно при сделките с жилища в града, потвърди и Диана Иванова от „Омега”. Търсенето според водещата брокерска компания е предимно към двустайните апартаменти в центъра и комплексите.  Имотите ново строителство в СЦ са около 800 евро на кв.м., а в комплексите около 600-650 евро на кв.м. „Наблюдава се и ръст на покупките на панелни апартаменти предимно с кредит. Ниските цени на апартаментите в комплексите привличат интереса на голямата активна група купувачи. Това са хората, които търсят да закупят двустайни жилища на цена между 27 и 32 хиляди евро”, разясни Диана Иванова. Тези ценови граници потвърди и Стефка Томова от „Явлена”.
През последните два месеца се подобриха и условията, при които банките кредитират покупките на панелни апартаменти. Финансирането на такива сделки най-често става на 70 – 75% от стойността им, коментираха брокери. Офертите за продажба на двустайни жилища на „Явлена” в центъра, „Братя Миладинови” и „Възраждане” са до 48 000 евро, а в „Лазур” и Морската градина до 50-54 000 евро. 
Влияние върху активизирането на пазара на имоти има и резкият спад на цените. При кризата на имотния пазар сегментът на ваканционните имоти бе с най-драстичен спад на цените (нерядко над 50%) и в пъти намаляло търсене. За това говори и тенденцията от началото на годината на значително намаление на офертните цени от страна на строители и продавачи на ваканционни имоти в морските и ски курортите.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg