EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реколтата от пшеница 3,8-3,9 млн. т.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реколтата от пшеница 3,8-3,9 млн. т.

mail12:45 | 04.06.2012прегледи 385 коментарикоментари 0


На база информацията на Областните дирекции  "Земеделие" се очертава реколта -2012 да достигне 3, 8 - 3,9 млн. тона пшеница и 580 - 620 хил. тона ечемик. За сравнение,  прогнозните данни за очаквано производство за същия период на  предходната година, са били в диапазона 3,8 - 3,9 до 4,0 млн.  тона за пшеницата и за 600-700 хил. тона за ечемика. Това  съобщи за БТА заместник-министърът на земеделието и храните  Цветан Димитров в отговор на въпрос какво е състоянието на  есенните култури след обилните пролетни дъждове и споделят ли в  министерството опасенията на зърнопроизводителите за намаляване  на добива на пшеница с около 20 на сто.
Обобщените данни на експертните комисии на  Областните дирекции "Земеделие", направени след пълното  обследване на площите, заети с есенни култури, в средата на май, сочат, че състоянието на посевите с пшеница е "добро" до "много добро" при 78,1 процента. За сравнение, през 2011 г. този  процент е бил 87,0. При площите с ечемик процентът на посевите в  подобно състояние е 69,4 на сто, като предходната година те са  били - 87,6 на сто, информираха от министерството.
Според експертите, съпоставяйки настоящите данни  с тези от предходната година, е видно, че процентът на посевите  с пшеница в добро до много добро състояние е с приблизително 9  пункта по-малко за пшеницата и с 18 пункта за ечемика. Това  според тях се дължи до голяма степен на неблагоприятните
агроклиматични условия през есента на 2011 г. и зимата на 2012 г.
Като "средно" специалистите определят  състоянието на 19,4 на сто от посевите с пшеница и на 25,4 на
сто на ечемика. Посевите в "незадоволително" състояние са 2,2 на сто при пшеницата и 3,8 на сто при ечемика. Общото физиологично и фитосанитарно състояние  на пшеницата и ечемика на този етап от развитието им е добро,  сочат експертните изследвания в МЗХ. Според тях падналите през  май валежи оказват благоприятно влияние върху развитието на  културите по време на най-чувствителните фази от развитието им  (по отношение на влагата в почвата) - "вретенене" до  "млечно-восъчна зрелост".
Експертите от Областните дирекции "Земеделие"  прогнозират средни добиви за страната в границите на 360-370  кг/дка за пшеницата и 330-340 кг/дка за ечемика, с уточнението,  че това са средно претеглени стойности, получени на основата на  биологичния добив и състоянието на културите. Щетите при рапицата и ечемика ще бъдат  изчислени след приключване на процедурата по издаване на  констативни протоколи за напълно пропаднали площи и обобщаване  на постъпилата в МЗХ информация. Така от министерството  отговориха на въпроса дали вече са изчислили пораженията при
рапицата и ечемика. От там уточниха още, че предстои да бъдат  изготвени разчети за производствените разходи по култури, средно за страната. Производствените разходи се определят въз основа на базисни технологични карти за отглеждане на отделните  култури, по райони на планиране и средно за страната. Разчетите  обхващат културите, които са засегнати на 100 процента от  неблагоприятни климатични условия.
С решение на Управителния съвет на Държавен  фонд "Земеделие" се определят - финансовият ресурс,
компенсациите по култури, условията за изплащане и срока за  подаване на заявления за изплащане на компенсации.  Зърнопроизводителите очакват след дъждовете тази година да се развият много повече болести по зърнените  култури в сравнение с минали години. Според тях това значително  ще увеличи разходите за фунгициди. На въпрос ще даде ли  държавата "едно рамо" на земеделските производители за покриване на разходите от ведомството посочиха, че към настоящия момент  не съществува механизъм за кредитиране с цел покриване на  разходите при закупуване на фунгициди.
Специалистите не отрекоха, че предвид  влажното време, може да се очаква поява на болести по
земеделските култури.  През 2012 г. регистрираните земеделски  производители имат възможност да кандидатстват за предоставяне  на целеви кредит за закупуване на минерален тор и семена и  използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за  производство на пшеница, припомниха от ведомството. На въпроса ще попречат ли дъждовете и на  добивите от череши и ягоди, както и на тяхното качество, от  земеделското министерство са категорични, че влиянието им върху  реколтата на зреещите череши и ягоди ще бъде негативно. То ще се изрази главно в напукване на плодовете при черешата и загниване на плодовете от ягоди.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg