EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Река Марица се превръща в културна сцена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Река Марица се превръща в културна сцена

mail08:10 | 08.03.2013прегледи 433 коментарикоментари 0


Река Марица ще се превърне в сцена на културен и еко фестивал по проект на Община Димитровград. Проектът „Формула Марица Арт – Еко фестивал” BG161PO001/1.1-10/2010/009 по схема за безвъзмездна помощ се осъществява по ос "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития" на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България.
Общият размер на проекта възлиза на 487 718,40 лв. Общата стойност на допустимите разходи по проекта е 462 520, 00 лв. 85% от тах или 393 142,00 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, 10% или 46 252,00 лв. са съфинансиране от националния бюджет, а 5% или 23 126,00 лв. е собственият принос на Община Димитровград.

Целта на проекта е да се стимулира потенциалът на културата като фактор за икономическото, социалното и устойчивото развитие на Община Димитровград. В дългосрочен аспект проектът се очаква да допринесе за увеличаване на заетостта, за привличане на инвестиции, за приходи от туризъм и за повишаване на конкурентоспособността на района като цяло. Той предвижда провеждането на нестандартни културни събития, които да използват река Марица едновременно като тема и като сцена за фестивалните прояви.
„Формула Марица Арт - Еко фестивал” е ново събитие за културния календар, както на Димитровград, така и на страната. Идеята му е да използва река Марица като обща тема за творчески дейности, насочени към стимулиране на креативността, иновативното мислене и отговорното отношение и поведение към околната среда. Събитието около реката ще обедини традиция и съвременност, различни социални групи и пространства и ще доведе до появата на нови художествени продукти и на нови форми на изкуството, в които е представена общата идея за местна идентичност.
Ще бъде използван оригинален подход за включване на жителите на общината в събитието. В подготвителната фаза на фестивала ще се осъществяват различни творчески дейности, които сами по себе си също се характеризират с оригиналност и иновативност. Чрез използване на еко материали и материали, годни за рециклиране, ще се проектират и създават елементи и произведения на пластичните изкуства за парково обзавеждане като пейки, маси, кошчета за събиране на отпадъци, декоративни скулптури и др. Предвижда се и изработването на плавателни средства отново от екологични и годни за рециклиране материали, които да се ползват за развлечение по река Марица, както и за художествено преобразяване на традиционните за района лодки каици, които в миналото са били използвани за превоз на товари по течението на реката.
Проектът предвижда в осъществяването на фестивала да бъдат привлечени жители на всички квартали на град Димитровград и на селата на територията на общината. Учениците в няколко училища пък ще участват в конкурс за най-атрактивна реклама на събитието в социалните мрежи като Фейсбук и Туитър. Допълнително в 6 училища ще бъдат създадени творчески депа и арт работилници.
Декорите на сцената, на която ще бъдат представяни авангардни произведения на изкуството, също ще бъдат изработени от екологични материали. На самата сцена ще бъде представена творба, която обединява сценични изкуства, аудио-визуални изкуства и нови технологии.
Целта на Община Димитровград е фестивалът да се осъществява всяка година, като към него бъдат привлечени и участници от други градове, разположени до реки, включително и извън България.

 


 


Тагове: Марица, сцена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161