EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ракетата носител за строителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ракетата носител за строителството

mail08:10 | 15.03.2013прегледи 596 коментарикоментари 0


Европейските проекти се превърнаха в двигател за строителния сектор у нас през последните години за сметка на частните инвестиции. Около тезата се обединиха участниците в дискусията „Реалности и перспективи пред строителния бранш в България (след окото на кризата)”, организирана седмица преди 13-то издание на Българска строителна седмица в Интер Експо Център.

Сред приоритетите, залегнали през следващия програмен период, е енергийната ефективност. Това е възможност за съживяване на строителния отрасъл и може да се очаква известен икономически ръст. Енергийното обновяване на българските домове обаче засега върви мудно, главно поради високия процент на самоучастие на собствениците и ниската активност и желание на гражданите, по думите на Борис Радулов, председател на УС на Българска асоциация за изолации в строителството. Размерът на безвъзмездната помощ в момента е под 50%. Хората нямат средства и затова процесът се бави. Друг проблем е погрешното схващане, че саниране означава лепене на стиропор по фасадите, отбеляза арх. Диана Христова, председател на Комисията по международна дейност и евроинтеграция към УС на Камара на архитектите в България. Според нея санирането не се случва с по-бързи темпове и заради високия процент на частна собственост на жилищните сгради. В градове като Виена, където голяма част от сградите са общински, този въпрос не стои. Оттам обаче могат да се черпят идеи как собствениците могат да намерят нужното финансиране, за да покрият своя дял в проектите за енергийна ефективност. Председателят на Асоциацията на геодезическите фирми Мишо Настев даде идеята за термокартиране на сградите. Това означава да се отбележат загубите на топлина, което да подпомогне инженерите по топлоизолация да ги елиминират. Термокартирането освен това е подходящо и за контрол върху ефективността на обновените вече жилища.
Енергийната ефективност е нужно да залегне и при строителството на нови сгради, подчерта инж. Димитър Георов, председател на Българския съюз на керамиците. Той посъветва бъдещите купувачи да не избират жилище, защото е по-евтино, а според това колко ще струва неговото отопление и съответно охлаждане през различните сезони. Сграда, строена с компромис в качеството, винаги излиза по-скъпа за крайния потребител.
Високите сметки за електроенергия, които бяха катализаторът на гражданските протести през последните седмици, всъщност опират отново до енергийната ефективност, съгласиха се участниците в дискусията. На първо място, луксът отопление на ток не си позволяват и най-богатите страни. И второ, когато една сграда или жилище е в лошо състояние, загубите при отопляването им са огромни. Оттам и високите сметки за ток и парно. Ето защо решението не е намаляване на цените на електроенергията под натиск, а съдействие от страна на държавата за улесняване на енергийните проекти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046