EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Райфайзен България и новите австрийски правила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райфайзен България и новите австрийски правила

mail09:00 | 28.11.2011прегледи 922 коментарикоментари 0


Подразделението на Raiffeisen Bank International в България няма да бъде "сериозно засегнато" от решението на австрийските регулаторни органи да ограничат новото кредитиране в Централна и Източна Европа, тъй като е печелившо и има достатъчно финансиране, съобщи Bloomberg. "Досега сме работили по бизнес модел, който е предвиден в новите австрийски правила", посочи в телефонно интервю Момчил Андреев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на българското подразделение на Райфайзен банк.
"Кредитното ни портфолио е финансирано чрез местни депозити и дългосрочни кредитни линии от международни финансови институции", подчертава Андреев. В началото на седмицата австрийските регулаторни органи заявиха, че Австрия ограничава размера на новото кредитиране от
източноевропейските подразделения на Райфайзен, Erste Group Bank AG и Bank Austria AG, която е част от UniCredit SpA, до размер, равен на 1,1 пъти на депозитите и финансирането, които подразделенията успеят да привлекат сами. Тези изисквания ще намалят възможностите на дъщерните структури да финансират увеличаване на кредитите чрез заеми от банките майки.
Вчера главният финансов директор на Райфайзен Мартин Грюл заяви, че България и Словения са двете страни, в които банката все още не покрива изискванията. В края на третото тримесечие в
България съотношението "кредити спрямо депозити" е било 1,38, посочва банката. Това съотношение включва само депозити на клиенти, докато според новите си правила централната банка ще отчита и дългосрочното финансиране от други източници, уточнява Bloomberg. Райфайзенбанк България, която е четвъртата по големина на активите кредитна институция в страната, през 2010 г. е увеличила кредитирането с 8%, докато депозитите са се увеличили с 6%, а институцията контролира 9% от българския пазар, посочва Андреев. През последните две години клиентите на банката са се увеличили с 15% до общо 750 000 души, допълва банкерът.
"Дейността ни тук е печеливша, а българският пазар е сред първостепенните за групата. Планираме да продължим да работим тук", подчертава той. Търсенето на кредити е намаляло, тъй като дълговата криза в еврозоната е намалила търсенето за българския износ, допълва Андреев. ЕС преразгледа към понижение прогнозата си за икономическия растеж на България през 2012 година до 2,3 % спрямо очакваните 3%, припомня Bloomberg.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161