EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разширява се трета метролиния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширява се трета метролиния

mail13:05 | 31.01.2022прегледи 576 коментарикоментари 0


Отпускането на аванс в размер на 12,8 млн.лв. за разширението на третата метролиния одобри Столичният общински съвет /СОС/. През 2022 г. започва строителството на двата участъка от разширението на Линия номер 3 - ж.к. "Хаджи Димитър" - ж.к. "Левски" и участък от ул. "Шипка" - кв. "Гео Милев" - ж.к. "Слатина" - София Тех Парк/Зала Арена армеец до бул. "Цариградско шосе".

За четирите години, през които ще се извършва строителството, Столичната община трябва да предвиди съответното местно съфинансиране съгласно резултатите от процедурите за избор на изпълнители по Закона за обществените поръчки.

С приетия доклад СОС възлага на кмета на Столична община да започне преговори с ЕИБ за осигуряване на средства за съфинансиране на делът на Столична община за изпълнението на проект "Проектиране и строителство на разширение на метрото в София, Линия 3".

Необходимият аванс за започване на строителството на обекта е в размер на 12 800 000 лв. С оглед завършването на участъка "ж.к. "Хаджи Димитър"- ж.к. "Левски" до 2026 г., авансирането на дела на Столична община трябва да се извърши през първото тримесечие на 2022 г., се посочва в доклада.

Общата дължина на третата линия на метрото е предвидена да бъде 21 км с 21 метростанции. Строителството се извършва на четири етапа.

През 2020-2021г. беше завършено строителството на Етап 1 и Етап 2 на линията от ж.к. "Овча Купел" до ж.к. "Хаджи Димитър", с дължина 12 км и 12 метростанции. В източна посока линията не е завършена. Целта е да обезпечи разположените в тези части на столицата големи жилищни комплекси - ж.к. "Левски" и ж.к. "Слатина" и прилежащите жилищни и административни зони.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg