EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разрешение за АЕЦ "Белене" в средата на 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разрешение за АЕЦ "Белене" в средата на 2011 г.

mail10:00 | 12.11.2010прегледи 1013 коментарикоментари 0


Очаква се в средата на идната година Агенцията за ядрено регулиране да даде разрешение за строежа на АЕЦ "Белене". Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов в предаването на БНР, "Хоризонт". Красимир Първанов обясни, че НЕК ще започне да плаща за реакторите на централата, когато в основния договор с руската "Атомстройекспорт" се посочи твърда крайна цена.

„Нека първо да стигнем до подписване на договора с конкретна твърда цена и тогава този договор има и финансова част, график на плащанията, които в момента ние преговаряме”, коментира Първанов.

Подходът на НЕК се подкрепя от БУЛАТОМ. Изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев изтъкна пред "Хоризонт" значението за централата да се намери и голям европейски инвеститор: „Най-накрая има предложение на руската страна за участие във финансирането на АЕЦ "Белене". Може да се разглежда такъв вариант определено, но аз мисля обаче, че все пак не трябва да се оставя в едни ръце и изграждането на централата и финансирането й, тъй като тогава нещата стават малко неуправляеми. Действително трябва да има разностранно участие в този процес, за да има и ефективен контрол в крайна сметка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg