EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неясен е въпросът с неустойките за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неясен е въпросът с неустойките за АЕЦ „Белене”

mail13:30 | 22.04.2010прегледи 766 коментарикоментари 0


До края на юни 2009 г. по договора за изграждане на АЕЦ Белене между НЕК ЕАД и ЗАО „Атомстройекспорт” са платени 244 149 186,56 евро, се казва в резюме на доклад на временната Анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев.
За демонтажни работи на площадката са платени 76 207 517,77 евро. Общо разходи на НЕК ЕАД по проект АЕЦ „Белене” изплатени за същия период са 395 227 887 евро, а реализираните приходи от продажба на оборудване са 87 612 525 евро.
За консултантски услуги са изплатени 74 809 356,83 евро.
Какви са изводите  и препоръките на комисията  към проекта АЕЦ „Белене”?
Непрозрачността при вземане на решенията и при определянето на разходите
по проекта Белене създаде съмнения в коректността на проведените процедури, още с
избора на консултанти от правителството, ръководено от Сакскобургготски, се казва в доклада.
Правителството, ръководено от Станишев избра /без обективни критерии, реална състезателност и възможности за избор/ строителя "Атомстройекспорт". Самият избор
на ядрена мощност и на строител стана след фиктивен конкурс, в който участваха руската "Атомстройекспорт" и чешкият консорциум "Шкода алианс". И в двете компании кандидатът акционер беше "Газпром".
Според последни оценки, в проекта Белене са вложени около 1млрд. евро. До момента само за подготовката на площадката, разрушаване на изграденото преди години, поръчката на оборудване и плащания на изпълнителя - руската"Атомстройекспорт" и на консултанти, са похарчени 430.4 млн. евро. Най-голяма част от средствата (161.1 млн. лв. от договорените 193 млн. евро.) са изразходвани за подготовка на техническия проект и дейности, извършени от "Атомстройекспорт".
Допълнително консултантите "Парсънс уорли", финансовият "Делойт" и БНП "Париба"са получили 90 млн. евро. Авансово са изразходвани 90 млн. евро за оборудването, което е с дълъг срок на изработване.
Не са подписани анекси към договорите с "Атомстройекспорт" за обема на дейностите, които трябва да се извършат през тази година и не е приета методиката за индексиране на цените. Правителството на Станишев гласува държавни гаранции за 600 млн. евро, които водят до увеличаване на външния дълг на страната и в крайна сметка може да доведат до намаляване на кредитния рейтинг на България, а оттам и до увеличаване на цената на заемите. Не е ясно как НЕК e похарчила отпуснатия 250 млн. евро заем от БНП "Париба".
Предвидените за страната ни неустойки в случай на прекратяване на проекта са много трудни за оразмеряване, тъй като са използвани разтегливи фрази като "в размера на доказаните вреди или пропуснати ползи”. Предвидени са неустойки по няколко договора - за поръчаното оборудване, прекратените строителни дейности и др.
По експертни оценки крайната цена на проекта ще доближи 10 млрд. евро. Не е ясно финансирането. Проблемите с финансовото структуриране на проекта проличаха още при оттеглянето на френската "Електрабел", с която RWE преговаряше за подялба на участието й от 49% в атомния проект.
На 27 ноември 2009 г. при извършена проверка от Агенция "Държавна финансова инспекция" е констатирано, че отпуснатите 700 млн. лева от фискалния резерв на БЕХ не са похарчени по предназначение. От тях 300 млн. лв. са предоставени 26 на холдинга за увеличаване на капитала на НЕК и за поръчка на оборудването за АЕЦ "Белене". Установено е, че парите са изхарчени за плащания към "Атомстройекспорт",изпълнител на строителството, но не и за финансиране участието на НЕК в капитала на  смесеното дружество, както се е посочвало в мотивите на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров. Вероятно по тази причина RWE се оттегля от "Белене". Проверката по случая продължава, като получените досега резултати са предадени на прокуратурата.
От Министерство на вътрешните работи е разкрита престъпна схема за източване на АЕЦ "Белене", чрез продажба на занижени цени на скрап от старата площадка на централата. Загубите за "НЕК” до този момент са около 1 млн. лв.

 

 


Тагове: Белене, доклад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg