EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Равното заплащане между мъж и жена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Равното заплащане между мъж и жена

mail06:59 | 14.03.2024прегледи 557 коментарикоментари 0


В Деня на равното заплащане, 12 март 2024 г., платформата за работа nPloy затвърждава ангажимента си към премахване на дискриминацията и разликата във възнаграждението по пол, което продължава да е често срещан проблем не само у нас, но и по света. 

Какво се случва в България? 

Данни на Евростат за 2022 г. показват, че жените в България печелят средно с 13% по-малко от мъжете. Този показател достига до над 30% при финансовите и застрахователни дейности и близо 20% в сектора на информационните технологии и комуникации. Според данни на НСИ за 2022 г. жените вземат значително по-малко от мъжете и в сектори като Хуманно здравеопазване и социална работа (24%), Преработваща промишленост (22.8%) и Култура, спорт и развлечения (20.8%). 

Какво споделят служители и HR специалисти? 

Резултатите от ежегодно анонимно проучване на платформата показват, че над 50% от служителите в страната и над 40% от специалистите по човешки ресурси са имали случаи, в които колеги от различни полове, но с еднакъв опит и квалификация, са получавали различно възнаграждение за една и съща позиция. Освен това, над 73% от служителите споделят, че са се чувствали дискриминирани в процеса по подбор или на работното място. Положителна тенденция е, че 50% от специалистите по човешки ресурси и 76% от служителите подкрепят необходимостта от повече инвестиции в инициативи за многообразие и равенство. 

Как помагат технологиите? 

Чрез своето решение за анонимен подбор, компанията гарантира прозрачен процес и безпристрастна оценка на кандидатите. Личните им данни като име, пол, възраст и снимка остават скрити в началния етап на процеса, а кандидатите биват оценявани единствено на база на образованието, уменията и опита си. Освен това платформата е единствената в страната и региона, която изисква от работодателите да посочат диапазона на възнаграждението в обявата за работа. Този иновативен подход гарантира равни възможности не само по отношение на заплащане, но и цялостно кариерно развитие на жените, както и други често дискриминирани групи. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037