EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работната сила през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работната сила през февруари

mail10:20 | 03.04.2012прегледи 469 коментарикоментари 0


Бизнес анкетите на Националния статистически институт през февруари 2012г. показват, че общият показател на бизнес климата продължава да се понижава - с 2.4 пункта спрямо януари, като конюнктурните анкети регистрират влошаване на бизнес климата в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, сочи анализ на Агенция по заетостта. Единствено съставният показател „бизнес климат в промишлеността” остава на нивото си от предходните месеци. Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми продължават да са най-сериозните фактори, като се засилва и неблагоприятното влияние на „недостатъчно търсене на стоки и услуги в страната”.

Поради посочените по-горе причини безработицата през февруари 2012г. нараства. Потокът от новорегистрирани безработни се запазва голям, въпреки значителния спад през месеца. Същевременно, броят на постъпилите на работа на първичния пазар нараства минимално спрямо януари, но включените в програми за заетост са малък брой. В бюрата по труда са регистрирани 376171 безработни лица. Те се увеличават с 10176 души спрямо януари. В сравнение с февруари 2011г. броят на безработните e с 801 души повече.

Факторите, които оказват влияние върху регистрираната безработица през месеца, са следните:
-Икономическата ситуация в страната и проявленията на икономическата криза в Европа водят до намаляване обема на работа в част от фирмите с преобладаващо експортна ориентация, което налага освобождаване на персонал, въпреки желанието на работодателите да запазят заетостта във фирмите си.
-В началото на годината първичният трудов пазар е традиционно слаб, но през февруари се отчита минимално нарастване на започналите работа на първичния пазар на труда.
-Информационните кампании по схемите на ОП „РЧР” също оказват съществено влияние за по-големия брой на регистрациите в бюрата по труда през месеца. Регистрират се лица, които години наред не са ползвали услугите на бюрата по труда, с цел да бъдат включени по схеми на ОП “РЧР”, предимно в “Развитие”, “Ново начало – от образование към заетост” и “Подкрепа на предприемчивите българи – Компонент 1”.
-Срокът за регистрация от 7 работни дни на безработните с обезщетения също обуславя ръст на новорегистрираните лица в бюрата по труда.
Делът на регистрираните с цел ползване на статута на безработен пред други институции (за -служебни бележки, за удостоверяване, за финансови институции и учебни заведения) -продължава да нараства.
-Броят на нововключените лица в заетост на субсидирания пазар и по програми и по мерки за заетост намалява значително (в т.ч. най-много в аварийни дейности при зимни условия по проекти на НП „ОСПОЗ”, които са над 12 пъти по-малко от януари).
-Делът на регистрираните през месеца завършили образованието си лица, неактивни лица, обезкуражени, работили в „сивата икономика” и др. нараства минимално.
-Значително по-малко са безработните, освободени след приключване на договори за субсидирана заетост по програми и мерки за заетост (основно по НП „ОСПОЗ”), както и от работа в сезонни дейности.
-Делът на освободените от работа в резултат на масови уволнения продължава да намалява.
Равнището на безработица през февруари 2012г. е 11.5%, с 0.4 процентни пункта по-високо спрямо януари. В сравнение с февруари 2011г. то е с 0.5 процентни пункта по-високо.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046