EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работи първата биотаханджийница в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работи първата биотаханджийница в България

mail12:45 | 23.05.2013прегледи 990 коментарикоментари 0


Биотаханджинийцата Биотера – Ивайловград ООД ще бъде открита на 23 май 2013 в с. Кондово, Община Ивайловград. Това е първата биотаханджийница в България. Създаването й става възможно благодарение на експертна и финансова помощ от българско-холандския проект “Новото тракийско злато“ (НТЗ) за устойчиво развитие на Източните Родопи.

През 2010 г. група задружни земеделци от района на Ивайловград бе консултирана по въпросите на биологичното отглеждане на зърнено-житни култури и сусам от координатора на НТЗ по биоземеделие доц. Владислав Попов. НТЗ предостави през 2012 г. машини за обработка на почвата за справяне с плевелите и комбайн за подобряване качеството на реколтата. По-късно групата земеделци регистрира ООД с цел коопериране и добавяне на стойност към земеделската си продукция и НТЗ отново ги подпомогна с оборудване за преработка на сусам в тахан. Така възникна Биотера-Ивайловград ООД, демонстриращ съвременен модел за развитие на биологичното земеделие и преработка в селски район на България.
За проекта „Новото тракийско злато“
„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.
„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg