EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първо кацане на новото летище на Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо кацане на новото летище на Истанбул

mail10:50 | 22.06.2018прегледи 1593 коментарикоментари 0


"Исторически полет" (в. "Стар"), "Историческо кацане на третото летище" (в. "Хюриет") и "Ердоган - първият пътник на световен гигант" (в. "Сабах") - под тези заглавия турските вестници днес съобщават за първото кацане, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи вчера на новото, трето летище в Истанбул, предава БТА.

Третото летище, което ще замени натоварената аерогара "Ататюрк" в мегаполиса, е един от т.нар. мега проекти на Ердоган и неговото правителство, наред с тунела Мармарай под Босфора и планирания изкуствен канал през Истанбул между Черно и Мраморно море.

"Великолепна работа. Нека е честито на нашата страна, на нашия народ и на всички хора", пожела Ердоган, след като кацна на летището, пише в. "Хабертюрк". Самолетът на Ердоган излетя от Газиантеп, Южна Турция, където президентът бе в рамките на предизборната си кампания, и кацна в 20.30 ч. снощи на новото летище.

"Изпълнени сме с вълнение, изпълнени сме с трепет. Ще открием (летището) на 29 октомври, Празника на републиката (националния празник на Турция)", заяви още президентът и добави, че името на новото летище все още е обект на обсъждане с инвеститорите.

В. "Сабах" уточнява, че редовните полети на новото летище ще започнат на 31 октомври. Вестникът посочва, че кацането на самолета с Ердоган на дългата 3750 метра и широка 60 метра писта е било съпроводено от аплодисменти. По време на приземяването Ердоган се намираше в пилотската кабина.

След като бъде завършено, третото летище в Истанбул ще има капацитет от 90 милиона пътници, а през 2023 г., когато се навършват сто години от основаването на републиката, целта е техният брой да нарасне до 150 милиона. Това ще го нареди на първо място в света, каза Ердоган.

Турският президент използва случая и за да съобщи някои подробности за новата система на управление, която ще влезе в сила след изборите в неделя, пише "Миллиет".

Ердоган разкри, че в новата система броят на министрите ще бъде сведен на 16 от 26. Няколко министерства ще бъдат обединени - министерството на външните работи с министерството за ЕС, министерството на семейството и социалната политика с министерството на труда и социалната сигурност, министерството на земеделието с министерството на горите и водите, министерството на промишлеността с министерството на развитието. Министерствата с ресор икономика ще бъдат намалени наполовина. Бюрокрацията ще бъде ограничена, новата система ще работи по-бързо и ефективно, каза още турският лидер.

"Разделението на властите, което е основа на републиката и демокрацията, ще бъде засилено още повече. Ще бъде прекъсната връзката правителство - парламент. Законодателната власт ще бъде изцяло в ръцете на депутатите. Парламентът за първи път в историята ще може да изпълнява законодателните си функции по своя собствена воля", заяви Ердоган.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg