EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа трансакция по NextGenerationEU

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа трансакция по NextGenerationEU

mail11:06 | 17.06.2021прегледи 1063 коментарикоментари 0


първата си трансакция по NextGenerationEU Европейската комисия набра 20 милиарда евро чрез десетгодишна облигация, дължима на 4 юли 2031 г., за финансиране на възстановяването на Европа от кризата с коронавируса и последиците от нея. Това е най-голямата институционална емисия на облигации в Европа, най-голямата в историята институционална трансакция с единичен транш и най-голямата сума, която ЕС е набрал в рамките на една трансакция.

Облигацията привлече много силен интерес от страна на инвеститорите, благодарение на което Комисията получи много благоприятни ценови условия, подобно на многократно успешните емисии по програмата SURE.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Днес е един наистина исторически ден за нашия Европейски съюз. Проведохме успешно първата операция за финансиране за NextGenerationEU. Като силен Съюз набираме заедно пари на пазарите и инвестираме в общо възстановяване от настоящата криза. Това е инвестиция в единния ни пазар. Още по-важно е, че това е инвестиция в бъдещето на следващите поколения в Европа, тъй като те са изправени пред предизвикателствата на цифровизацията и изменението на климата. Сега парите могат да започнат да текат, за да подпомогнат преструктурирането на нашия континент и изграждането на една по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа. Сега ще посетя всяка държава членка, за да видя въздействието на NextGenerationEU на място.

Комисарят, отговарящ за бюджета и администрацията, Йоханес Хан заяви: Днес постигнахме ключов етап в изпълнението на NextGenerationEU. След като положихме всички основи и го направихме рекордно бързо, днес успешно проведохме първата операция по заемане по линия на Плана за възстановяване. Това е само първата стъпка от дълго пътуване, с което в икономиката на ЕС ще се влеят над 800 милиарда евро по текущи цени. NextGenerationEU вече се превърна в реалност и се очаква да даде тласък на колективното ни възстановяване от пандемията, като насочи Европа по екологичен, цифров и устойчив път.

Сега средствата ще бъдат използвани за първите плащания по NextGenerationEU по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост и различни бюджетни програми на ЕС.

До края на 2021 г. Комисията очаква да набере около 80 милиарда евро под формата на облигации, които ще бъдат допълнени от краткосрочни съкровищни бонове на ЕС (EU-Bills) съгласно плана за финансиране, публикуван през юни 2021 г. Точният размер на облигациите (EU-Bonds) и на съкровищните бонове на ЕС ще зависи от конкретните нужди от финансиране, а Комисията ще преразгледа днешната си оценка през есента. По този начин през втората половина на годината Комисията ще може да финансира всички планирани безвъзмездни средства и заеми за държавите членки в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, както и да покрие нуждите на политиките на ЕС, които получават финансиране по линия на NextGenerationEU.

Контекст

NextGenerationEU е временен инструмент за възстановяване в размер на около 800 милиарда евро по текущи цени в подкрепа на възстановяването на Европа от пандемията от коронавирус и за подпомагане на изграждането на по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа.

За да финансира NextGenerationEU, до края на 2026 г. Европейската комисия, от името на ЕС, ще заеме на капиталовите пазари до около 800 милиарда евро. От тях 407,5 милиарда ще са на разположение за предоставяне на безвъзмездни средства (по МВУ и други програми на ЕС), а 386 милиарда евро — за отпускане на заеми. Това означава, че ще бъдат заемани средства в размер на около 150 милиарда евро годишно.

Предвид на обема, честотата и сложността на предстоящите операции по заемане Комисията ще следва най-добрите практики, използвани от големите и редовни емитенти, и ще прилага диверсифицирана стратегия за финансиране.

Тази стратегия включва разнообразен набор от инструменти и техники, като надхвърля подхода „бек-ту-бек“, използван от Комисията досега, за да заема от пазарите, в това число по програмата SURE. През последните 40 години Европейската комисия изпълни няколко програми за отпускане на заеми в подкрепа на държавите — членки на ЕС, и трети държави. Всички тези операции по отпускане на заеми бяха финансирани на принципа „бек-ту-бек“ (паралелно кредитиране), главно чрез емисии на синдикирани облигации.

Техническа част

Новата 10-годишна облигация е с купон от 0 % и е с доходност при препродажба от 0,086 %, осигуряваща спред от -2 базисни пункта спрямо средните суапове, което съответства на 32,3 базисни пункта над доходността от 0,00 % на облигацията с падеж през февруари 2031 г.

Окончателният дневник за нарежданията беше в излишък от 142 милиарда евро, което означава, че записаните облигации са били над седем пъти повече.

Съвместнo водещите мениджъри бяха BNP Paribas, DZ BANK, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo и Morgan Stanley. Съпоематели бяха Danske Bank и Santander.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg