EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пушенето помага на малките ресторанти?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пушенето помага на малките ресторанти?

mail22:00 | 14.11.2010прегледи 1574 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
В средата на 2010 година трябваше да влязат в сила строги ограничения за пушенето на обществени места. Протестите на ресторантьори и хотелиери, лобисткият натиск от производители и търговци на цигари принудиха управляващите да преразгледат нормативните ограничения и наклониха везните в полза на либерализацията. От 1 януари 2011 година собствениците на заведения с площ от над 50 кв.м. трябва да забранят напълно цигарите или да осигурят място за пушачи зад стени или врати. Ресторантите до 50 кв.м. ще решат дали да са само за пушачи или само за непушачи. Задължително условие е да разполагат с добра вентилация. Глобите ще бъдат между 500 и 10 хил. лв.

“Крим”- първата лястовица остана без последователи
Въпреки приемането на по-либерален режим за пушене на обществени места, ресторант ″Крим″ - най-старият ресторант в България, отмени пушенето във всички помещения на ресторанта още в средата на лятото. Ресторантът се намира в идеалния център на стара София и стана пионер в неравната битка между търговците на цигари и здравословния начин на живот. “Решението бе взето единодушно от ръководството с твърдото убеждение в правилността му и с надеждата, че примерът им ще бъде последван и от повече собственици на заведения″, гласеше съобщението на “Крим”. Този пример не бе последван масово от други в сектора. Напротив дори по-либералната наредба, която ще влезе в сила след по-малко от два месеца, предизвика поредната порция оплаквания.
Наредбата разделя малките и големите заведения и толерира първите, коментира пред Economynews.bg председателя на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров. Новите нормативни изисквания ще доведат до „кражба на клиенти”, категоричен е той. Ако едно голямо заведение е за непушачи, хората ще се преориентират към по-малките съседни ресторантчета, където пушенето е разрешено. Правилният подход според него би бил и малките заведения да бъдат за непушачи, ако не могат да осигурят отделни зали. В едно заведение не се влиза само заради храната и напитките, хората идват за удоволствие. Ако им ограничим удоволствието от запалената цигара, те ще предпочетат да си останат вкъщи, допълва Димитров. Ресторантьорите твърдят, че ще имат проблем с покриването на изискванията на новата наредба. Проблемът не идва от необходимостта за монтиране на добра вентилационна система. И в момента около 90% от ресторантите и кафенетата имат такава. Стъклената преграда, която трябва да обособи две зали също не е голямо перо за бюджета им - тя струва около 4000 – 5000 лв. От бранша се притесняват, че голямо заведение на практика ще се превърне в две малки, а частта, която е отделена за непушачи ще остане преобладаващо празна. Това помещение е енергоемко, продължава Димитров, има разходи по постоянната му поддръжка, а повечето клиенти ще се насочват към другата част на ресторанта, там където цигарите са разрешени. Загубата на клиенти е сигурна в случай, че собственикът реши да направи цялото заведение за непушачи, категоричен е той. В момента ресторантьорите отчитат 60% спад на оборота. Отрицателният тренд ще продължи с още по-големи темпове след нова година, убедени са от сектора.

Проверка на Economynews.bg показа, че не малко собственици на заведения в София все още се колебаят как да решат цигарения проблем. Управителят на пица “Италия” Деян Ганчев е категоричен, че все още е рано да се говори по темата. Везните клонят към пълната забрана на цигарите в пицарията, но решението ще бъде съобразено и с реакциите на конкурентите. Емануел Свешников е собственик на клуб “Блейз”. Той е категоричен, че ако решението зависи от него, не би спрял хората да пушат. Пред собственика на механа “Избата” такъв избор не стои. Милен Новаков сподели пред Economynews.bg , че неговата верига заведения отговаря на изискванията на тази наредба още с построяването на ресторантите преди години. Механата има обособени зали за пушачи и непушачи и има клиенти и за двете помещения.

Пушенето и туризмът

Смекченият режим на забраната за пушене на обществени места пречи на българския туризъм, категоричен е директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Общото впечатление на гостите в България е, че след посещението си в заведение, дрехите им се вмирисват на цигарен дим. В съзнанието на чуждите туристи България е една мръсна страна, където в ресторантите се виждат бременни жени и малки деца в компанията на цигарен дим. Наредбата оставя много неясноти и създава условия за въвеждане на корупционни практики, допълва Драганов. Решението дали ресторантът или хотелът отговаря на изискванията на наредбата ще зависи в много голяма степен от чиновника, който извършва проверката, което е предпоставка за корупция, убедени са от туристическия бранш.

Надежди за отмяна на забраните

Новата наредба ще е непосилна за бизнеса. До този извод достигат от социологическа агенция Ноема в онлайн проучване, проведено през ноември тази година. 72,3% от хората са на мнение, че липсват механизми, с които да бъде контролирано спазването на разпоредбата за тютюнопушене на закрити обществени места. Постигнатият ефект от забраната няма да бъде в желаните граници и защото собствениците на заведения няма да спазват ограничения, наложени от държавата, смятат 78,2% от анкетираните.
45,6% от хората смятат, че гражданското общество в България, заедно с бизнеса би могло да повлияе на решения на правителството касаещи пушенето на обществени места. Респондентите правят паралел с подобна ситуация в Гърция, където забраната беше отменена в следствие на натиск от страна на обществото.

 

 

Статистика

40% от българите пушат, а броят на пушачите в света достига 1 млрд. души.

На всеки 30 секунди някой в света умира от рак на белия дроб.

Всяка цигара скъсява живота на пушача с около 11 минути.

Тютюнопушенето съкращава живота средно със 7 години.

90% от случаите на рак на белия дроб са при пушачи.

Около 40% от юношите между 13 и15 години пушат.

Близо половината бременни жени в България не се отказват от вредния навик.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047