EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Професията „Директор връзки с инвеститори”- незасегната от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Професията „Директор връзки с инвеститори”- незасегната от кризата

mail17:21 | 18.11.2009прегледи 1225 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
50% от компаниите на БФБ имат специално обособен отдел за връзки с инвеститорите. Това става ясно от проучване на асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България. То е проведено между 22 компании, чийто акции се търгуват на официален пазар на акции на родната борса, на 16 ноември. От тях обаче едва 10 компании дават отговор.
Кризата не се е отразила негативно на професията, като 10% от анкетираните компании, са увеличили броя на специалистите в отдел „Връзки с инвеститорите”, останалите 90% са запазили същия брой на работещите в отдела.
Едва 20% от компаниите посочват, че са намалили бюджета за дейността връзки с инвеститорите през тази година, като причината е финансовата криза.
30 % от респондентите са увеличили бюджета за този отдел заради повишаване на таксите на ЦД и БФБ и за подобряване на визията на електронната си страница. Останалите 50% не са запазили размерът на бюджета от предходната година.  Изследването бе представено на кръгла маса на тема „Директор за връзки с инвеститорите – водеща корпоративна функция или формална длъжност –  3 години след официалното включване на професията в Национална класификация на професиите и длъжностите в Р България.”
Парадоксалното е, че тази длъжност е класифицирана като „Персонал,приемащ и даващ информация”.  Професията ни, която всъщност представлява ръководна длъжност, е принизена до ниво рецепционистка, заяви Даниела Пеева, председател  Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ).  Тя обясни, че не се оплакват от ниски заплати, а от статута на длъжността си. Когато бъде променен професионално статутът, това ще е пречка на тази длъжност да бъдат назначавани неквалифицирани хора, допълни Пеева. Разбира се, подобна промяна ще доведе и до промяна на минималния осигурителен праг.
Нашата професия е на четвърто ниво, а коефициентът на полезност на професията е равен на икономически или финансов директор. Според мен професията трябва да бъде поставена на правилното място, заяви Николай Митанкин, Директор за връзки с инвеститорите(ДВИ) в Стара планина холд АД.
Представители на БФБ, КФН, Асоциацията на инвеститорите и Асоциацията на индустриалния капитал се обединиха около тезата колко важна е професията ДВИ за развитие на  корпоративното управление на компаниите у нас.
Създаването на тази длъжност бе една важна стъпка в развитието на капиталовия пазар, смята Стоян Тошев, Председател на Българската асоциация на управляващите дружества.
Когато преди време се въвеждаше професията, ние го приехме като свръх регулация, а сега знаем, че не можем без директорите връзка с инвеститорите, заяви Васил Велев, Председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
ДВИ е единствената длъжност, освен тези на членовете на Съвета на директорите или респективно Управителния съвет и Надзорния съвет, която носи наказателна отговорност. Също така директорите за връзка с инвеститорите имат достъп до цялата информация за дружествата и носят съответната отговорност. Освен това ДВИ присъства на заседанията на управителните органи и има пълен достъп до разискваните решения, обясниха от Асоциацията.
Ивайло Найденов, който бе представител на Социалното министерство, обеща, че ако работят заедно, то професията ДВИ може да бъде поставена на правилното й йерархично място, и то още през 2010 г.  Той обясни, че в момента се прави мащабна регулация на класификацията на професиите у нас, като трябва да се приема обща такава за всички страни от ЕС.







 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg