EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в ЗУТ: Отпада екооценка за сгради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ЗУТ: Отпада екооценка за сгради

mail07:35 | 21.03.2014прегледи 1335 коментарикоментари 0


За всички сгради от 4-та, 5-та и 6-та категория на територията на населени места и извън защитените зони няма да бъде необходима частта "Съгласуване с Министерството на околната среда и водите", съобщи на пресконференция министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Нелепо е в урбанизирана среда при промяна на предназначението на един имот - магазин за един вид стоки в магазин за друг вид стоки, да се правят такива екооценки, коментира Емил Костадинов, председател на парламентарната Комисия по инвестиционно проектиране, и изрази надежда отпадането на необходимостта от такава оценка да стане факт с приемането на закона до края на лятната сесия на НС.

Вчера в предложението към МС за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) има съгласувано становище от Министерството на околната среда и водите по въпроса за оценката, уточни министърът. Данов съобщи още, че работата по промените в ЗУТ е приключила и обяви начало на разработването на пакет от нови закони, свързани с развитието на инвестиционния процес - проектиране и строителство. Законодателните промени предвиждат изготвянето на два закона - за градоустройство и урбанизъм, и за строителство. Целта на първия закон е създаване на възможност за участие на хората от населено място в разработването на градоустройствени проекти. Вероятно в новия строителен закон ще се предвиди възможността разрешение за строителство да се дава с много по-малко от сега необходимите документи, особено за ниската категория сгради. Борислав Борисов, ръководител на работната група, подготвяща законодателните промени, отбеляза, че в момента десет или двадесет пъти по-скъпо излиза разрешението за строеж за еднотипна сграда в София спрямо Казанлък. Той отбеляза, че би могло чрез подготвяната законодателна инициатива да се потърси консенсусна форма на регулиране, за да може издаването на разрешения за строеж в страната да бъде подложено на единна тарифа, която да бъде поносима за съответните инвеститори и възложители.
Министър Данов съобщи, че ще се правят и промени в Закона за кадастъра в посока облекчаване на инвестиционния процес. Той информира още, че правилникът за обществените поръчки в строителството е готов и дава равни права на всички участници. Подобен правилник ще се прави и за проектирането./БТА, снимка: ЕП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg