EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промени в ГПК приети окончателно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ГПК приети окончателно

mail11:41 | 19.06.2015прегледи 1958 коментарикоментари 0


С промяна в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) парламентът реши, когато даден имот е ипотекиран заради изтеглен кредит, да не може да се продава на цена, по-ниска от данъчната му оценка.

Предложението е на Парламентарната група на РБ и бе прието със 140 "за" и 2-ма въздържали се депутати. По време на вчерашните дебати от БСП направиха сходно предложение, което, обаче бе отхвърлено. В началото на днешното пленарно заседание депутатът от БСП Мая Манолова взе думата и призова, след като предложението на партията й не се приема, то поне това на реформаторите да бъде одобрено, тъй като е сходно.

Манолова изнесе данни на Асоциация на търговските банки от 2013 г., които сочат, че в банките има 150 000 ипотечни кредити, от които 35 000 са проблемни, заради обслужването и погасяването на вноските им. Манолова разясни, че от тези 35 000 проблемни кредити, 17 000 от тях, изобщо и не се обслужват. "Това са 17 000 семейства, които ще останат на улицата, защото имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да плащат вноските по кредите си към банките", каза тя.

Манолова разясни, че текстът на БСП гласи да не се продават за жълти стотинки имоти, които са послужили за обезпечаване на банкови кредити и да не се стига до ситуация хората да остават на улицата, но и да продължават да остават длъжници на банките. "Това са разбити съдби на хиляди български семейства. Част от проблемите им са заради законодателството. Това се получава, когато си изтеглил кредит, ипотекирал си жилището си за него, не можеш да плащаш и в някакъв момент имотът ти излиза за продан. Трябва да има някакви правила, които да карат частните съдебни изпълнители да не ги продават за жълти стотинки", категорична бе Мая Манолова.

Народните представители приеха в едномесечен срок БНБ и правосъдното министерство да създадат т.нар. единна среда за обмен на запори, чрез която при запор на сметки на длъжник, той да заплаща само такса от 18 лева, независимо от броя съобщения за запор на банки.

Частните съдебни изпълнители и занапред ще могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга. Това реши още Народното събрание, като отхвърли предложението на БСП да бъдат наложени ограничения. По този повод Цецка Цачева от ГЕРБ и Мая Манолова от БСП си размениха реплики.

Не означава ли това, че вие казвате на българските граждани, нека да милеем за длъжниците, които са некоректни към онези, които са им дали кредити, за да могат да си подсигурят жилище или други покупки. Какво ни предлагате госпожо Манолова? Да се върнат времената на чейндж бюрата, на Магурата, на криминалния начин, по който се събираха неправомерно или правомерно раздавани кредити, попита Цачева.

В отговор Мая Манолова заяви:

За съжаление констатирам, че нищо не сте разбрали. Всъщност мутрите не са в миналото, мутренското поведение днес е от частното съдебно изпълнение, които за две години могат да превърнат дълг от 180 лева в 1 180.

/БГНЕС, БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg