EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продавач и купувач с общ брокер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продавач и купувач с общ брокер

mail10:30 | 15.11.2012прегледи 587 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg
Напълно възможно е купувачът и продавачът да бъдат представлявани от един и същ брокер. Конфликт на интереси не може да има, твърди консултант Енчо Коринов. Брокерът получава комисионна, само ако сделката се осъществи. Той не е консултант, получаващ възнаграждение независимо от крайният резултат.

Целта е интересите на продавач и купувач да се съвместят при най-добри условия за всяка от страните. В противен случай сделка и съответно доход за посредника няма да има. Посредникът не се бори с противник и не цели конфронтация, а от там и защита. Неговата цел е да обедини интересите, за да се получи продажбата.

Според брокер Емилиян Кърчев работата е един и същ брокер е възможна само при едно единствено положение – брокерът да не е професионалист. Специалистът е на мнение, че даже е желателно брокерът да комуникира и с двете страни. Така се скъсява пътят на комуникация, изчезва дозата съмнение, подходът е по-гъвкав и калкулативен. Преговорите също вървят много по-леко.

Ако очаквате от брокера да ви помогне за договаряне на условия, е много вероятно да се стигне до конфликт на интереси, смята консултант Георги Палпурин. А в случай, че и ответната страна очаква същото – е направо неизбежно.

Ако вие си водите преговорите и сте наясно къде са конфликтните точки и как да изкарате максимума за себе си от сделката, а брокерът се явява като медиатор при договарянето, няма проблем. В този случай обаче не е хубаво брокерът да е наясно бързате ли за продажбата, каква е долната граница, при която сте готов да продавате, притиснат ли сте за средства и т.н.

Респективно, ако купувате – каква е горната ви граница, колко държите на имота, имате ли срок за нанасяне и друга информация, която би била полезна на ответната страна, Ако брокерът не е нает да защитава материален интерес, тя не би трябвало да му е необходима.

Палпурин е на мнение, че брокерът все пак ще се чувства много по-комфортно, ако работи само с едната страна по дадена сделка. Така няма да се раздвоява и гони интереса само в една посока.

Брокерът е посредник. Посредник означава лице, което съдейства и помага на страните да постигнат съгласие и взаимно удовлетворение от преговорите при покупко-продажба на недвижим имот, обяснява брокер Десислава Щебетовска. Тя обръща внимание на въпроса за психологическата подкрепа и съдействие.

В сделката има две страни – продавач и купувач. Едната страна иска да продаде, другата – да купи. Няма как да има конфликт на интереси, когато открито седнеш с хората и водиш преговори заедно с тях, убедена е Щебетовска. В началото те трябва да знаят какво искат, защо го искат и как и кога го искат. Респективно – защо продават, какво продават и къде продават.

Накрая е важно всички да са доволни, да се чувстват добре и да знаят, че сделката им е успешна за самите тях. Няма по-голяма награда от доволни клиенти, които после стават добри приятели и те препоръчат на свои приятели, заявява експертът. Конфликт на интереси може да има, само ако липсва комуникация, ако има фалш или недоизказани думи. Всичко е въпрос на преговори, нагласи и взаимно разбирателство.

Доволните клиенти (продавач и купувач) са най-добрата реклама за един брокер. Следователно той трябва да направи така, че и двете страни да останат удовлетворени от сделката. Продавачът търси колкото е възможно по-висока цена. Тогава задачата на брокера е да го свърже с купувача, който предлага по-висока цена. Така всички ще останат доволни, дори и комисионната за брокера ще бъде по-голяма.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg