EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проблемът със Северен поток 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проблемът със Северен поток 2

mail13:39 | 20.09.2017прегледи 10754 коментарикоментари 0


През 2005 г. държавната руска енергийна компания "Газпром" и няколко европейски фирми се споразумяха да създадат Nord Stream AG - консорциум, който ще контролира изграждането на най-дългия подводен газопровод в света. Германски и руски лидери отбелязват, че тръбопроводът, свързващ руския град Виборг с Грайфсвалд, ще позволи на "Газпром" да обслужва газовите пазари в Северозападна Европа директно през Германия. Тъй като Германия е основен енергиен транзитен център, ЕС би могъл да защити газовите си доставки, ако конфликтите между Русия и Украйна попречат на потоците по тръбопроводите на юг.

Полските висши служители се чувстват по различен начин.

Радек Шикорски, бивш външен министър, сравнява споразумението с Пакта "Молотов-Рибентроп" от 1939 г. – споразумението за ненападение между Хитлеровата Германия и Сталинския Съветски съюз, което в крайна сметка доведе до съвместното нахлуване в Полша. Варшава счита проекта за газопровода Северен поток като геополитически риск, който ще увеличи влиянието на Москва и Берлин върху вътрешното газово снабдяване на Полша.

По онова време служителите на ЕС отхвърлиха сравнението на Радек Шикорски  като преувеличение. През трите години, откакто Русия присъедини Крим и започна войната си в източна Украйна, предупрежденията му изглеждат все по-реални. Разбира се, Северен поток няма да доведе до руско-германско нахлуване в Полша, но тръбопроводът, използван за пръв път през 2011 г., доведе Берлин и Москва по-близо един до друг, по начин, който остави някои страни от Централна и Източна Европа, Полша и Словакия, да са по-уязвими за натиск от Русия.

Разширяването на проекта, наречено Nord Stream 2, е на път да бъде завършено до 2019 г., подновявайки сериозността на тези опасения. При очакваните разходи от $11,8 млрд., Nord Stream 2 ще добави още два газопровода към вече съществуващите два, като удвои капацитета на проекта и задълбочи зависимостта на централните, южните и източноевропейските държави от руския газ. Въпреки че проектът би облекчил недостига на газ в някои от тези страни, добавеният капацитет ще отслаби позицията на Украйна.

/Източник:  EuropeEastern Europe & Caucasus, By Petr Polak, foreignaffairs.com

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg