EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Присъединяването на Русия към СТО ще привлече инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Присъединяването на Русия към СТО ще привлече инвеститори

mail16:00 | 17.12.2010прегледи 806 коментарикоментари 0


Дългоочакваното присъединяване на Русия към Световната търговска организация (СТО) цели да засили доверието на инвеститорите, но и ще тласне местните производители в болезнена борба за приспособяване към световната конкуренция, която може да им отнеме години.
След 17 години на предговори Москва се надява през идната година да се присъедини към СТО, след като бяха разрешени споровете по ключови въпроси със САЩ и Европейския съюз.
Присъединяването към организацията - наред със спечелването от Русия на домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 година през ноември - ще допринесе за увеличаване на инвеститорското доверие, примамвайки чуждестранни капитали и ноу-хау.
"Подемът, свързан с повишаването на доверието, ще се усети под формата на капиталови притоци, които в края на краищата ще донесат ползи на фондовия пазар, на рублата и на пазара на облигации", посочва Иван Чакаров, главен икономист за Русия на банка Merrill Lynch.
"Това ще донесе по-скоро плюсове, свързани с доверието, отколкото реални промени, които ще се усетят в средносрочен план".
На фона на възстановяването на потреблението след рецесията одобрението за присъединяване към СТО трябва улесни инвеститорите да последват PepsiCo, която миналия месец купи руската компания производител на сокове и млечни продукти
Wimm-Bill-Dann и това стана най-голямото в Русия придобиване на активи от чуждестранна компания извън енергийния сектор.
"Американските компании усещат, че, след като се присъедини към СТО, Русия ще бъде по-отворена за световната търговия, по-отворена за инвестиции", твърди Андрю Самърс, ръководител на Американската търговска камара в Русия. Според експертите на организацията присъединяването към СТО и курсът на Кремъл към модернизация могат за период от пет години да доведат до удвояване на международната търговия и чуждестранните инвестиции в страната.
Президентът Дмитрий Медведев се надява чуждестранните инвеститори да допринесат за модернизирането на икономиката и за намаляване на зависимостта от енергетиката, която направи Русия по-уязвима към световната криза спрямо другите страни.
Все още обаче остава да бъдат направени много неща - включително правителството да направи така, че чуждестранните инвеститори да се чувстват сигурни при споделянето на капитал и експертни знания - и вероятно ще бъдат необходими години, докато някои местни стоки бъдат в състояние да се конкурират с вносните, които се очаква да наводнят руския пазар, когато Русия намали митата заради присъединяването към СТО.
"На автомобилопроизводителите ни са необходими минимум седем години, за да се приспособят към намаляването на вносните мита и засилената конкуренция от чужбина", отбелязва Ярослав Лисоволик, главен стратег за Русия на Deutsche Bank.

Демоде

Русия е на 63-то място сред 139 страни в класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум. Тази позиция е доста по-назад спрямо развитите страни и спрямо партньорите й от групата БРИК (Бразилия, Индия и Китай).
Сред факторите, които "дърпат" Русия надолу в класацията, са остарелите технологии, недоразвитите финансови пазари и състоянието на институциите, както и представянето на самите компании.
"Завишеният реален валутен курс, изостаналият капиталов пазар и неумелото ръководство, взети заедно, означават, че (производственият сектор на Русия) е, поне в по-голямата си част, неконкурентоспособен", отбелязва компанията за макроикономически изследвания Capital Economics.
Според официални данни за периода от януари до септември природните ресурси, чиито износ като цяло не съответства на правилата на СТО, са гарантирали около 68 % от руския износ.
От малкия дял на изнасяните промишлени стоки като облекло, автомобили и машини, близо две трети се продават в страните от бившия Съветски съюз.
"Първоначалният ефект може дори да бъде отрицателен, тъй като ще има противопоставяне с други страни, в чийто износ доминират промишлените стоки", отбелязва Юлия Цеплиаева, главен икономист за Русия на CIS и BNP Paribas.
"Kонкуренцията на вътрешния пазар (от вноса) ще се засили", допълва Цеплиаева.
Според оценките на Световната банка присъединяването към СТО ще донесе нарастване на брутния вътрешен продукт с 3,3 % в средносрочен план и с 11 % в дългосрочен план, след като промишлеността се приспособи към новите условия.
За да извлече пълните ползи обаче, Русия ще трябва да укрепи повишеното доверие с мерки, които са по-благоприятни за чуждестранните лица и да намали корупцията - реформи, които може би ще отнемат години.
"Само по себе си присъединяването към СТО едва ли значително ще увеличи преките чуждестранни инвестиции, освен ако не послужи като "котва" за задълбочаване на реформите за прочистване на бизнес средата и засилване на правото на собственост", отбелязва Capital Economics.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg