EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия подписа меморандум за присъединяване към СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия подписа меморандум за присъединяване към СТО

mail16:03 | 07.12.2010прегледи 669 коментарикоментари 0


Москва и Брюксел официално завършиха двустранните преговори по условията за присъединяването на Русия към Световната търговска организация, предаде ИТАР-ТАСС.
Министърката на икономическото развитие на Русия Елвира Набиулина и европейският комисар за търговията Карел де Гухт подписаха днес в Брюксел меморандум за взаимно разбирателство за условията за присъединяване на Русия към СТО.
Документът беше подписан няколко часа преди началото на 26-та среща на върха ЕС-Русия в Брюксел.
Преговорите за СТО бяха завършени по време на посещението на първия вицепремиер Игор Шувалов и Набиулина в Брюксел на 24 ноември. Тогава Шувалов посочи, че "като цяло работата по членството в СТО е приключила, остават само юридически и технически подробности".
Според европейски дипломати представители на Русия и Европейския съюз ще преговарят допълнително за СТО, но вече не в двустранен, а в многостранен формат на консултации в Женева.
Русия се надява напълно да завърши многостранните консултации през първата половина на 2011 година.
Преговорите за присъединяването на Русия към СТО продължават вече 17 години, докато обикновено за присъединяване на нови страни към организацията се преговаря средно 5 години, отбелязва ИТАР-ТАСС. Тази година Москва постигна пробив, приключвайки преговорите с ключови партньори като ЕС и САЩ.
Присъединяването на Русия към СТО има важно значение за отношенията и с ЕС, тъй като открива пътя за завършване на преговорите по новото базово споразумение за стратегическо сътрудничество.
ЕС е основен търговски партньор на Русия и главен източник на чуждестранни инвестиции. Русия е сред трите най-.големи търговски партньори на ЕС след САЩ и Китай и остава основен доставчик на енергийни ресурси за Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg