EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Примка около пенсионните дружества

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Примка около пенсионните дружества

mail09:30 | 29.09.2011прегледи 1151 коментарикоментари 1


Данаил Алеков
Миналият месец Комисията за финансов надзор (КФН) прие промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които нанесе сериозен удар върху пенсионните дружества. Въпреки, че от информацията, публикувана на сайта на КФН, става ясно, че целта е усъвършенстване, оптимизиране и подобряване на организацията на дейността на дружествата, на практика нещата не стоят точно така.
Предвидените промени в КСО са няколко. Първата от тях е инвестиционната такса да се намали от 1% до 0.5% в следващите 5 години. Това обаче ще става поетапно до 2016г. като всяка година ще пада с 0.1%: за 2011г. – до 1%, за 2012г. – до 0.9%, за 2013г. – до 0.8%, за 2014г. – до 0.7%, за 2015г. – до 0.6% и за 2016г. – до 0.5%. Това решение обаче предизвика остро недоволство у пенсионните дружества. По този начин, държавата изключва всякаква възможност тези фондове да се конкурират. Защото най-лесно за всички би било, ако законът изиска от дружествата в следващите 5 години да намалят таксата от 1% до 0.5%, без да определя с колко точно на година да пада такса инвестиции. Така някои дружества ще имат възможност веднага да намалят таксата, други да изчакат края на 5-годишния период. Респективно ще се конкурират с цените, а по този начин всички фондове ще имат еднакви цени. До момента, инвестиционната такса на всички дружества съвпадаше с определения таван. Като процент от общите приходи на пенсионните дружества, тази такса съставлява 33.49% (според КФН, за първите 6 месеца на 2011г.)
Таксата за смяна на пенсионен фонд, която е 20 лв., пък се предвижда да отпадне напълно. В медиите се появи информация, че самите пенсионни дружества са дали предложението, но това твърдение е доста противоречиво. По данни на КФН, за първите 6 месеца тази година, пенсионните фондовете са събрали над 36 млн. лв. от всички такси и удръжки, а годишно тази цифра достига 70 млн. лв. (за 2010г. са 73.457 млн. лв.). Отрязването на тези такси нанася сериозен удар върху пенсионните фондове. Като се има предвид, че дружествата за задължително осигуряване са сравнително млади – на 10 години, а аз пенсионното осигуряване това е доста кратък период. Съответно, имат да изплащат направените инвестиции в този период, а те не са никак малки. Затова и всъщност таксата при всичките дружества е равна на определената максимална, тъй като изпитват нужда от натрупване на достатъчно средства, с които да генерират активи за осигуряване на достатъчно приходи.
Най-сериозен в общите приходи на дружеството заема такса управление (т. нар. „удръжка от всяка вноска”) – тя съставлява 59.40% от общите приходи (също за първото полугодие на тази година). В първите 10 години на фондовете, тя е 5% от всяка вноска. Според предвидените промени след 2017г. – когато се увеличава осигурителната вноска за универсалните фондове, тя ще започне поетапно намаляване: до 2017г. – с 5%, до 2018г. – с 4%, до 2019г. – с 3% и до 2019г. – с 2.5%.
Данните сочат, че за 2004г. такса управление представлява 70% от общите приходи на пенсионните фондове, срещу 19% за такса инвестиции. При това положение, логично е да се зададе въпроса защо се стартира с намаляване на такса инвестиции, а такса управление остава непроменена до 2017г.
Останалите промени в КСО задължават пенсионните фондове да информират осигурените лица за инвестиционни риск при управлението на средствата им. Самите дружества пък ще имат възможност да инвестират в по-широк кръг финансови инструменти: дългови ценни книжа, издадени от международни финансови институции, акции при условията първично публично предлагане и в дялове на алтернативни инвестиционни фондове, чиито управители отговарят на Директива 2011/61/ЕС. Освен това, дружествата ще могат да инвестират средствата в шест нови държави – ЮАР, Индонезия, Русия, Китай, Бразилия и Индия (в ДЦК, дялове на колективни инвестиционни схеми и банкови депозити).
Какъв ще е отговорът на пенсионните дружества, ще разберем вероятно след приемането на второ четене от Парламента. Със сигурност обаче, промените ще ударят най-вече фондовете с по-голям пазарен дял, но от друга страна ще изравни донякъде силите. За сметка на конкуренцията.

 

 


 


 
Коментари
 
ограбен - 29-09-2011 г. 10:28:02

Не е примка, а спасителен пояс!!!!! Поредното доказателство за конфликт на интереси между регулатор и понадзорни лица! Само да си бяхте направили труда да погледнете статистиката в страницата на КФН и сами ще се убедите, че пенсия нама да видите дори акосе осигурявате на максимума! От 363 млн. осиг. вноски, удържаните такси от ПОД са за 38.5 млн., или почти 11%, ха мили ми журналисте добави и инфлацията и си направи сам сметката. И за да не си помислиш, че пиша глупости влез в стр. на НСИ и виж инфлацията за периода от 2004 г. до сега, после си провери последното годишно извлечение от своя ПФ и напиши НОВА статия!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg