EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

Приложенията за проследяване + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приложенията за проследяване + видео

mail07:03 | 20.05.2020прегледи 1822 коментарикоментари 0


Европейският съюз работи с държавите членки за разработването на ефективни решения за проследяване на контактите на болни хора. Такива приложения обаче може да получат достъп до данни, които потребителите не биха искали да стават обществено достояние. Затова депутатите настояват тези технологии да бъдат внимателно проектирани.

В резолюция от 17 април и по време на пленарен дебат на 14 май Парламентът подчерта, че всякакви цифрови решения срещу пандемията трябва да се съобразяват със законодателството за защита на личните данни и за неприкосновеността на личния живот. Според депутатите използването на приложенията не трябва да има задължителен характер и те трябва да могат да бъдат премахнати след края на пандемията.

Резолюцията също така изтъква нуждата от боравене с анономизирани данни (които не позволяват идентифицирането на отделни потребители) и че за да се намали рискът от злоупотреби, генерираната информация не трябва да се съхранява в централизирани бази от данни.

Освен това депутатите настояват да бъде обяснено как се очаква приложенията да допринесат за намаляване на инфекциите, как точно работят те и кои са лицата или дружествата с търговски интереси от разработването им.

Приложенията за проследяване в ЕС

В момента се разрабоват и появяват много цифрови приложения, които предлагат проследяване и географско идентифициране на разпространението на коронавируса.

Сред най-обещаващите от здравна гледна точка са приложенията за проследяване на контактите, които използват технологии за връзка с къс обхват като Bluetooth (вместо геолокализация) и изпращат предупреждения на хората, оказали се в близост до заразен човек за определен период от време.

Тези приложения могат да регистрират контакти, които човекът не е забелязал или за които не си спомня, и по този начин да ограничат разпространението на вируса. Те се считат за по-малко рискови от приложения, които следят разположението и движенията на хората в реално време и събират информация за тяхното здраве.

Други приложения могат да осигуряват на потребителите надеждна информация за хода на епидемията, да предлагат въпросници за самооценка на състоянието и да препоръчат мерки или да осигурят канал за комуникациия между лекари и пациенти. Използването на анонимизирани и обобщени данни, събирани от телекомуникационни оператори и други цифрови компании, може да помогне за идентифицирането на рискови зони и вземането на здравни мерки.

Рискът с мобилните приложения е, че в по-голяма и по-малка степен те боравят с чувствителна информация като здравното състояние и местоположението на хората.

Европейската комисия е изготвила в сътрудничество с държавите членки и службите за защита на личните данни в ЕС насоки и набор от инструменти за разработването на приложения, свързани с коронавируса. Целта на насоките е да гарантират адекватно ниво на защита на личните данни и да ограничат тяхната намеса в личния живот на хората.

Насоките подчертават, че всички приложения трябва да бъдат изцяло съобразени с правилата на ЕС за защита на личните данни, включително с Общия регламент за защитата на личните данни и директивата за неприкосновеността на личния живот в електронните комуникации.

На 13 май Комисията включи приложенията за проследяване в препоръките си за условията за възстановяване на пътуванията в Европа и посочи, че те трябва да бъдат съвместими, за да могат хората да получават уведомления, независимо къде в Европа се намират.

Парламентът ще следи положението

Председателят на парламентарната комисия по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) подчерта важната роля, която мобилните приложения могат да изиграят в борбата с кризата и приветства публикуваните насоки от Комисията. В същото време той изтъкна, че основните права и защитата на личните данни в ЕС трябва да бъдат съхранени.

“Ние ще следим внимателно за зачитането на правилата и принципите на европейското право по време на цялата борба с COVID-19. Това се отнася и за приложенията и технологиите за контрол на разпространението на пандемията”.

Наборът от инструменти на ЕС за мобилните приложения срещу COVID-19

Националните здравни власти ще трябва да одобряват приложенията и да отговарят за спазването на правилата на ЕС за защита на личните данни.

Потребителите запазват пълен контрол върху личните си данни. Инсталирането на приложение следва да бъде доброволно; то трябва да бъде премахнато, когато повече не е нужно.

  • Ограничено използване на лични данни: ще следва да се използват само данните, които са нужни за обявените цели.
  • Ограничения за съхраняването на данни: Личните данни трябва да бъдат съхранявани, само докато е нужно.
  • Сигурност на данните: Данните трябва да се съхраняват на устройството на потребителя и да бъдат криптирани.
  • Приложенията трябва да могат да се ползват отвъд границите на отделна държава в рамките на ЕС.
  • Националните органи за защита на личните данни трябва да бъдат ангажирани в процеса и консултирани.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg