EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

При некачествени услуги - санкции за ЕРП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

При некачествени услуги - санкции за ЕРП

mail11:15 | 23.06.2010прегледи 745 коментарикоментари 0


Предстои въвеждането на реални санкции за електроразпределителните предприятия /ЕРП/, ако предлагат некачествени услуги на клиентите, каза за БНТ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев. В момента дружествата имат възможност да заобикалят дори изплащането на компенсации на хората, чиито уреди са изгорели при подаване на по-високо напрежение.
ЕРП ще търпят сериозни санкции за договорите за външни услуги, които са сключвали, допълни Семерджиев, като посочи, че през ноември 2006 година ДКЕВР е гласувала разделянето на дружествата на ЕРП и електроснабдителни. За външните услуги не сме взели изрично решение, те са предвидени като възможност, но при определени условия, посочи Семерджиев. Той каза още, че с действията си дружествата са нарушили и нормалната европейска практика.
При ЧЕЗ и Е.ОН използването на външни услуги е практика, а не изключение, отбеляза председателят на ДКЕВР. Нарушенията при EVN не са толкова драстични. Семерджиев каза, че санкции не могат да бъдат наложени със задна дата, а наказанията ще бъдат за преки нарушения на лицензите, но отнемането на лиценза е крайна мярка.
За повишението на цените на тока Семерджиев коментира, че се налага, за да се покрият задълженията за подпомагане на т. нар. зелена енергия.

Държавният регулатор няма почти никаква възможност да влияе върху договорите за цените на природния газ, добави председателят на ДКЕВР. Според него настоящото поскъпване на газа няма да се усети сериозно от потребителите, тъй като е лято, а за отоплителния сезон има шанс цените да бъдат намалени.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg